Krioterapija: Legalni doping ili čudesno rješenje?

Krioterapija sve više uzima maha u svjetskim razmjerima.

18.2.2015.
11:22
VOYO logo

CNN navodi primjer irskog profesionalnog golfera Padraiga Harringtona. On je išao stopama slavnog holivudskog glumca Daniela Craiga i nogometaša Cristiana Ronalda i Francka Riberyja, te se krioterapiji podvrgnuo u sklopu priprema za sezonu 2015. Trostruki osvajač Majora kaže da je cijelo tijelo podvrgnuo ledenim temperaturama.

"Koristim krioterapiju za cijelo tijelo već nekoliko godina. Vođen istraživanjima Setanta Collegea, to je odigralo ključnu ulogu u mom oporavku", objasnio je Harrington.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakav je osjećaj ući u komoru u kojoj je temperatura niža od one na Antarktici, objasnio je Mike Moynihan, kolumnist Irish Examinera koji je prisjeća svog iskustva: "Hladnoća vam preplavi mozak i ne da vam da procesuirate puno više od jednostavnog stavljanja jedne noge ispred druge."

Svoje mišljenje na tu temu iznio je i Eduardo Bohorquez, koji vodi jedini krioterapijski centar u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja to zovem legalnim dopingom. Kada izađete van osjećate se tako euforično", objasnio je Bohorquez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji su dovoljno hrabri da uđu u krioterapijsku komoru podvrgavaju se temperaturama od -130 stupnjevaa Celzijusa, pa se u usporedbi s time najhladnija temperatura na Antarktici (-92 stupnja) čini kao pravo ljeto.

Krioterapija je tretman koji je 1978. godine pokrenuo Toshima Yamauchi u Japanu, ali je ipak u svijetu sportske medicine relativno nova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liam Hennessy, Harringtonov kondicijski trener i bivši kondicijski trener irske ragbi reprezentacije, kaže kako je 2001. godine cijelu irsku momčad poveo na krioterapiju u poljsko selo po imenu Spala. Tvrdi da su tada irski ragbijaši bili prva momčad koja je podvrgnuta takvom tretmanu.

Koji su učinci krioterapije? Ona navodno donosi sportašima dvije velike prednosti, pomaže tijelu u bržem oporavku nakon napornih treninga i omogućava dublji san. Jedna je studija sprovedena na 156 igrača ragbija pokazala da krioterapija ima pozitivan učinak na tjelesni oporavak nakon treninga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je svakako uvelike pridonijelo razvoju krioterapije je činjenica da je postala mobilna i samim time lakše dostupna. Prije dvije godine Ian Bridge je pokrenuo prvu mobilnu krioterapijsku jedinicu u Velikoj Britaniji. Njegovi su klijenti danas nogometaši West Hama i Boltona. Cijena? Prava sitnica. Jedan tretman u mobilnoj jedinici za cijelo tiojelo košta oko 1500 dolara. Ali opet, nisu sve cijene tako visoke i kratkotrajni tretman u njujorškoj kriosauni košta oko 90 dolara.

"Zovem krioterapiju legalnim dopingom jer povećava vašu energetsku razinu i čini vas budnijim. Povećava vaše neuro-mišićne reakcije, pa reagirate brže, a pozitivno djeluje i na imunološki sustav i metabolizam", zaključio je Bohorquez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo