odbrojavanje do mundijala / Lewandowski i J. Rodriguez iz skupine H u Rusiji kreću po uspjeh na reprezentativnoj razini

Image
Foto: EXPA/DPA/PIXSELL

U nešto slabijoj, ali poprilično ujednačenoj skupini H za prolaz će se boriti Poljska, Kolumbija, Japan i Senegal

12.6.2018.
14:31
EXPA/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Kolumbija

Izbornik: José Pékerman

Prvih 11 (4-2-3-1): Ospina (Arsenal) - Mojica (Girona), D. Sanchez (Tottenham), Mina (Barcelona), Arias (PSV) - C. Sanchez (Espanyol), Lerma (Levante), Uribe (Club America), Rodriguez (Bayern), Cuadrado (Juventus) - Falcao (Monaco).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od najboljih momčad prošlog Mundijala u Brazilu nesretno je ispala u četvrtfinalu od domaćina (1:2). Svijetu se tada pokazao James Rodriguez, mladić koji je sa šest golova bio najbolji strijelac prvenstva, zaradivši bogati transfer u Real Madrid.

James Rodriguez (FOTO: Liewig Christian/ABACA/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri godine stariji, znatno i iskusniji zbog odlaska na posudbu u Bayern, James je ponovo alfa i omega kolumbijske momčadi. Druga velika zvijezda i dalje je Radamel Falcao, koji je također imao dobru sezonu. Na visokoj razini igrao je i Juan Cuadrado, vraški brzo krilo Juventusa.

Važan kolumbijski izostanak je lijevi bek Franck Fabra, koji je ozlijedio ligamente. Vratar Ospina, iako danas brani za znatno veći klub (Arsenal u odnosu na Nicu), rijetko je među vratnicama, a u posljednjim reprezentativnim nastupima nije bio odviše siguran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema više Yepesa i Zunige, ostao je Zapata, stoper Milana. Davinson Sanchez iz Tottenhama velika je kolumbijska nada i novo stopersko rješenje.

Igrali su tek jednu pripremnu utakmicu, 0:0 protiv Egipta. Prvenstvo otvaraju protiv Japana, slijedi im Poljska pa Senegal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i druge južnoameričke reprezentacije, njihov je domet vrlo visok. Polufinale ne bi bilo iznenađujuće, posebice nakon nesretnog ispadanja otprije četiri godine kada su vjerojatno igrali najbolji nogomet na prvenstvu, jedini imavši svih devet bodova u skupini.

Japan

Izbornik: Akira Nishino

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih 11 (4-2-3-1): Kawashima (Metz) - Nagatomo (Galatasaray), Yoshida (Southampton), Makino (Urawa), Sakai (Marseille) - Hasebe (Eintracht), Oshima (Kawasaki), Usami (Fortuna Düsseldorf), Honda (Pachuca), Haraguchi (Fortuna Düsseldorf) - Okazaki (Leicester).

Japan je otpustio izbornika Vahida Halilhodžića dva mjeseca prije Mundijala. Vrlo diskutabilna odluka objašnjena lošim rezultatima u pripremnim utakmicama. Na klupu su nakon toga postavili iskusnog nogometnog funkcionera i trenera Akiru Nishina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snaga Japana je ofenzivni trojac Keisuke Honda - Shinji Kagawa - Shinji Okazaki. Novi izbornik isprobavao je 3-4-1-2 formaciju u pripremnim utakmicama, koja se pokazala vrlo lošom. Izgubili su od Švicarske i Gane po 0:2. Danas igraju s Paragvajem.

Image
Foto: /DPA/PIXSELL

Keisuke Honda (FOTO: DPA/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema puno igrača iz japanske lige. Uglavnom su to "Europljani", koji možda ne igraju u elitnim klubovima, ali su iskustveno upoznati s visokom razinom nogometa.

Reprezentacija Zemlje izlazećeg Sunca praktički uvijek je na razini Južne Koreje i drugih Azijata. Uvijek neugodni, ipak s ne pretjerano realnim šansama da u više od jedne utakmice iznenade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljska

Izbornik: Adam Nawalka 

Prvih 11: Szczesny (Juventus), Bednarek (Southampton), Pazdan (Legia), Piszczek (Borussia D.), Rybus (Lokomotiv), Krychowiak (WBA), Linetty (Sampdoria), Grosicki (Hull City), Blaszczykowski (Wolfsburg), Zielinski (Napoli), Lewandowski (Bayern)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljaci na svjetsku smotru stižu po prvi put nakon 12 godina. Posljednji nastup upisali su na njemačkom tlu 2006. godine, kad su u skupini s domaćinom, Ekvadorom i Kostarikom ispali nakon tek tri utakmice. 

Suvereno su prošli kroz svoju kvalifikacijsku skupinu, u kojoj su snage odmjerili s Danskom, Rumunjskom, Crnom Gorom i Armenijom, osvojivši 25 bodova i tako direktno uzeli vizu za Rusiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ne slove za veliku nogometnu naciju, mnoge će možda iznenaditi kad čuju podatak kako su Poljaci dva puta postigli uspjeh vatrenih iz 1998. Broncom su se okitili na prvenstvima 1974. i 1978. godine, a te generacije krasile su u to doba najveće zvijezde europskog nogometa poput Bonieka, Deyna, Lata i mnogih drugih. 

Sad na raspolaganju imaju iznimno talentiranu generaciju koja je i u Francuskoj pokazala koliko je moćna. Bez problema su prošli skupinu i osminu finala, no zatim su ispali od kasnijeg prvaka Portugala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predvodnik momčadi je naravno, Bayernov Robert Lewandowski kojeg ne treba previše predstavljati - s 16 pogodaka bio je prvi strijelac europskih kvalifikacija, a velika snaga bit će im i ofenzivni trojac veznjaka, Grosicki, Blaszczykowski i Zielinski, no u obrani bi mogli imati problema. Poljaci mnogo zabijaju, ali i mnogo primaju - u kvalifikacijama su u deset utakmica primili čak 14 pogodaka.  

Image
Foto: EXPA/PIXSELL

Robert Lewandowski (FOTO: EXPA/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik Poljske je Adam Nawalka, 60-godišnji stručnjak i bivši poljski reprezentativac koji je karijeru gradio isključivo u poljskim klubovima i reprezentaciji. Poljsku je vodio i na Euru 2016. godine, a ovo će mu biti drugo veliko natjecanje s nacionalnom vrstom. 

Skupina s Japanom, Kolumbijom i Senegalom svakako nije jedna od najjačih na prvenstvu, no vrlo je izjednačena i Poljaci će u svim dvobojima morati pružiti svoj maksimum. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Senegal

Izbornik: Aliou Cisse

Prvih 11: Diallo (Rennes), Sane (Hannover), Koulibaly (Napoli), Gassama (Alanyaspor), Sabaly (Bordeaux), N'Diaye (Wolverhampton), Gueye (Everton), Niang (Torino), Sarr (Rennes), Mane (Liverpool), Sakho (Rennes)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Senegalci će u Rusiji tek po drugi puta nastupiti na svjetskoj smotri. Pri tome se nadaju kako će ponoviti predstave iz svog debitantskog nastupa, jer Senegalci su u Japanu i Koreji bili jedno od najvećih iznenađenja Mundijala.

Svijet još pamti 31. svibanj 2002. godine, kada je ova afrička reprezentacija u prvom nastupu na SP-ima ikada šokirala aktualne svjetske prvake Francuze predvođene Zidaneom, a kasnije su upisali još dva remija (1:1 s Danskom i 3:3 s Urugvajem), te kao drugoplasirani prošli u osminu finala. Ondje su nakon produžetaka s prvenstva ispratili Šveđane, a zatim su u četvrtfinalu ispali od Turske

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

U svakoj liniji Senegal ima po jednu veliku zvijezdu - u obrani je to Koulibaly iz Napolija, u veznoj liniji vrijedi izdvojiti tri imena - N'Diaye nosi dres novog engleskog prvoligaša Wolvesa, Gueye je standardni član Evertona, a Niang je udarno krilo najvećeg Juveovog rivala Torina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, najveća zvijezda reprezentacije je napadač Sadio Mane, koji je uz Salaha i Firmina neizostavni dio Liverpoolovog ubojitog napadačkog trozubca na krilima kojem su prethodne sezone dogurali do finala Lige prvaka. 

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Izbornik je iznimno neiskusni Aliou Cisse, koji je prije angažmana u seniorskoj prošao tek U-21 i U-23 selekcije reprezentacije. Ipak, domaća javnost ima povjerenja u njega, kroz kvalifikacije je prošao lakoćom, u skupini s Južnom Afrikom, Cape Verdeom i Burkinom Faso sve je protivnike ostavio pet bodova za petama. 

Solidnu formu nastavili su i u pripremnim susretima. Dva remija, protiv BiH i Luksemburga, tijesan poraz od Hrvatske te pobjeda nad Južnom Korejom daju Senegalcima razloga za optimizam. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo