NEKAD JE BIO NOGOMETNA ZVIJEZDA I IDOL MLADIH, A DANAS...: / U faveli se kupa u koritu, pričaju i da vodi život na rubu zakona

Image
Foto: AFP/Instagram

Svojim primjerom potvrđuje onu od 'vrha do dna'

25.1.2019.
14:02
AFP/Instagram
VOYO logo

Sjećate li se Adriana Leite Ribeiroa? Nekad su se na spomen ovog brazilskog napadača protivnički braniči tresli, 2004. godine bio je i najbolji strijelac i igrač Copa Americe. Danas ovaj ‘nogometaš’ vodi život na rubu zakona, kako su još prije javljali brazilski i ostali svjetski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaradio mnogo u karijeri

Na svom Instagram profilu objavljuje fotografije na kojima se kupa u koritu u faveli. On u tome uživa jer je uvijek bio dio "raje". Adriano skupe hotele, luksuzne automobile i život bogataša često zamijeni povratkom u rodnu favelu gdje stanuje "njegova duša", kako često zna kazati.

Image

L'IMPERATORE SE VRAĆA: Napadač kojeg je Ibra nazvao najtalentiranijim suigračem ponovno u sedlu

Image

L'IMPERATORE SE VRAĆA: Napadač kojeg je Ibra nazvao najtalentiranijim suigračem ponovno u sedlu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabio 42 gola u jednoj sezoni

Što se tiče njegove karijere, u Parmi, kad je u sezoni 2001./2002. igrao na posudbi u Fiorentini, imao je ugovor na 8,8 milijuna eura, a 2004. potpisao je ugovor s Interom na četiri i pol godine vrijedan 23, 4 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabijao je i po 42 gola po sezoni za Inter u svim natjecanjima, kao što je to bio slučaj u razdoblju od kolovoza 2004. pa do lipnja 2005. Bio je idol mladih, ikona kojoj se divio nogometni svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još kao mlad nogometaš htio pobjeći od kriminala

Tim više što je odrastao u favelama Rio de Janeira, sport mu je bio jedini izlaz, a on je uspio ostvariti svoje snove. Da, bila je to jedna lijepa sportska priča za nadahnuće, priča koja je, nažalost, poprimila nege druge obrise, svega onoga od čega je Adriano pobjegao...

Adriano je još kao mlad nogometaš htio pobjeći od kriminala i samo igrati nogomet. Na kraju je uspio u tome. Bio je zvijezda brazilske reprezentacije i brojnih europskih klubova, ali Adrianu Leiteu Ribeiru danas je vrhunac život na rubu zakona s lokalnim probisvijetima u rodnom gradu. Onaj život koji je vodio igrajući za klubove poput Flamenga, Intera, Fiorentine, Rome i Parme je iza njega...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Favele su dio njega

Jedan od razloga može biti i taj da su favele i život koji nose uvijek bile dio njega. Karakter nije mogao promijeniti, a nije da mu nije stvarao probleme u karijeri. Posebno u onim problematičnim vremenima kad se tukao s igračima na terenu i punio stupce tabloida zbog ponašanja izvan travnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog problema s depresijom i alkoholom karijera mu je krenula nizbrdo. Upao je u probleme s kriminalcima, ostao je bez većine novca koji je zaradio u karijeri, optuživali su ga za raspačavanje droge, vožnju u pijanom stanju...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštitu mu pruža lokalna banda 'Crvena komanda'

Adriano je nogometne terene zamijenio favelama u kojima mu zaštitu pružaju kojekakvi sumnjivi tipovi iz lokalne bande "Crvena komanda", koja je odgovorna za smrt stotine ljudi i vrlo aktivne u raspačavanju droge, kako je još prije pisao portal Prensalibre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smrt na ulicama predgrađa Rio de Janeira uobičajena je slika, a prema nekim podacima, svaki dan pogine 24-ero djece. Inače, Rio je jedan od najopasnijih gradova svijeta u kojem vladaju neka druga pravila. Mora se dobro paziti u koji dio grada se smije zalaziti, a u koji ne...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se dogodilo u njegovoj glavi

Vratio se Adriano, tako, svojim starim korijenima i praktički odbacio nogomet od sebe. Jer, teško je vjerovati da sada, sa 36 godina, može napraviti nešto više i igrati na barem srednjoj razini.

Nitko točno ne zna što se dogodilo u njegovoj glavi. Vjerojatno ni on sam ne zna. Možemo, stoga, samo nagađati. I sjećati se nekad ozbiljne karijere čovjeka kojeg sad već nekoliko godina nema na iole važnijoj sceni. Ostaju samo sjećanja na njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zaboravlja otkud je potekao

Na njegove igre. Posljednji veći klub, ili barem veći europski klub, bila mu je Roma iz koje je otišao 2011. godine. Žalio se na nostalgiju za Brazilom, pa se vratio u domovinu, ali nije postigao ništa. Potpisao je za Corinthians, pa Flamengo, pa je bio bez ugovora, pa je igrao za Atletico Mineiro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brazilac ne zaboravlja otkud je potekao, obitelj i prijatelji kažu da je jedan od rijetkih koje novac nije promijenio. Adriano je na vrhuncu karijere imao jedan od najbogatijih ugovora u svijetu nogometa, ali većinu novca je spiskao.

Pozirao s kalašnjikovim

Povremeno se Brazilac oglasi na društvenim mrežama i to kad se želi pohvaliti, pazite sad ovo, s kupnjom kalašnjikova s kojim je prije dvije i pol godine ponosno pozirao. Loptu je, tako, zamijenio oružjem. O povratku u nogometne vode, izgleda, ne razmišlja i njegovi slavni nogometni dani davna su prošlost. Čovjek koji je mogao drukčije završiti svoj sportski put. Mogao. Ali nije!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo