'ZA PAD KOBEJEVOG HELIKOPTERA KRIVI SU PUTNICI': / Procurila druga strana priče tragedije koja je šokirala svijet

Image
Foto: Profimedia

Pilotov rođak Berge Zobayan za magazin People ispričao je verziju priče po kojoj su za nesreću krivi putnici, uključujući Kobeja i Giannu

12.5.2020.
13:17
Profimedia
VOYO logo

Prošla su tri i pol mjeseca od tragičnog pada helikoptera u kojem je stradalo devet ljudi, a među njima legendarni košarkaš Los Angeles Lakersa Kobe Bryant i njegova kći Gianna.

Njihov smrt još uvijek nije do kraja istražena, no poznate su ključne činjenice leta koji se nikad nije trebao ni dogoditi. Kako je utvrđeno, uvjeti za letenje helikopterom nisu bili dobri zbog guste magle, tvrtka koja je iznajmila helikopter nije imala potrebne dozvole, a pilot Ara Zobayan također nije smio letjeti samo pomoću instrumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

[FOTO] STRAVA I UŽAS: Mjesto pada Kobeovog helikoptera krije mračnu tajnu; Otkriven novi detalj koji ledi krv u žilama

Image

[FOTO] STRAVA I UŽAS: Mjesto pada Kobeovog helikoptera krije mračnu tajnu; Otkriven novi detalj koji ledi krv u žilama

Znali su za rizike

Tko je onda kriv? Za Kobejev suprugu Vanessu nije upitno da je pilot, koji je također izgubio svoj život u nesreći kriv za njen gubitak. Vanessa je već ušla u sudski spor te tužila tvrtku, no izašla je na vidjelo i druga strana priče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, pilotov rođak Berge Zobayan za magazin People ispričao je verziju priče po kojoj su za nesreću krivi putnici, uključujući Kobeja i Giannu.

"Svaka je šteta onima koji nas tuže nanesena je zbog njihovog nemara i zbog nemara pokojnika. Oni su znali da su dobrovoljno pristali na vožnju helikopterom i znali su za rizike koji s tim dolaze. Taj njihov nemar je glavni faktor njihove pretrpljene štete za koju mi ne osjećamo odgovornost", rekao je Zobayan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Nisu trebali ni poletjeti

Razlog pada helikoptera još se uvijek ne može sa sigurnošću utvrditi, no bio je puno razloga zbog kojih Bryantov helikopter nije uopće trebao ni poletjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni odbor za prometnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, odnosno institucija koja provodi istraživanje, objavio je prve rezultate. Javnosti su priopćili kako helikopter nije bio opremljen sustavom koji upozorava pilota ako se previše približi terenu. Međutim, kazali su kako ne mogu sa sigurnošću zaključiti da bi ta tehnologija spriječila tragediju.

Stručnjaci za zračni promet komentirali su za američke medije kako ne postoji garancija da bi sustav spriječio takvu nesreću i naveli su primjer iz 2016. godine kada je baš helikopter Hitne pomoći pao, odnosno, zabio se u drveće, a bio je opremljen sustavom za upozoravanje pilota. U toj su nesreći, kao i sada u Kobejevoj, poginuli svi putnici, a pali su zbog pilotove pogreške i guste magle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvaran uzrok Bryantove nesreće i dalje je nepoznat, a otegotna je okolnost ta što helikopter nije imao “crnu kutiju” jer niti ona nije obavezna za ovaj tip letjelice. Kako je teren nepristupačan i puno je otegotnih okolnosti, konačne rezultate istrage mogli bi čekati i godinu dana.

Posmrtni ostaci Kobea Bryanta i njegove kćeri Gianne (13) predani su obitelji tjedan dana nakon helikopterske nesreće u kojoj su stradali zajedno s još sedam osoba. Obitelj je preuzela tijela nakon što su forenzičari potvrdili njihov identitet i utvrdili uzroke smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo