okupljanje reprezentacije / Niko Kovač: Moramo biti realni i priznati da je Švicarska ispred nas

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ne idemo u Brazil koji je lijep uživati da se sunčamo, mi idemo uživati u našem nogometu. A kad uživamo bit će i rezultata, rekao je Niko Kovač uoči utakmice sa Švicaracima.

2.3.2014.
14:19
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Usprkos problemima s ozljedama i izostancima igrača te nedostatku vremena za prave treninge, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač mnogo očekuje od prijateljske utakmice protiv Švicarske u srijedu u St. Gallenu.

Bit će to prvi nastup 'vatrenih' otkako su u prosincu pobijedili Island i izborili plasman na svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se pozitivnom rezultatu koji bi dodatno podigao samopouzdanje igrača. Očekuje nas čvrsta i teška utakmica protiv ozbiljnog i kvalitetnog suparnika. Bit će to za nas pravi izazov. Švicarska je trenutačno pri vrhu Fifine ljestvice i moramo biti realni i priznati kako su oni ispred nas. Brazil i Švicarska se ne mogu usporediti, no tražili smo jakog suparnika kako bi se približili nivou utakmica koji nas očekuje na svjetskom prvenstvu", kazao je hrvatski izbornik na novinarskoj konferenciji u hotelu Aristos.

Kovač za ogled protiv Švicaraca ne može računati na ozlijeđene Niku Kranjčara, Ivu Iličevića, Igora Bubnjića i Milana Badelja, dok je Leon Benko dobio slobodno zbog transfera u kineski Dalian. Pod upitnikom su i Ante Rebić te Šime Vrsaljko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je što će 'vatreni' jedini pravi trening odraditi tek po dolasku u Švicarsku. Danas bi se trebalo okupiti 13 reprezentativaca, osmorica će doputovati sutra, dok će Ivan Rakitić direktno doći u Švicarsku. Igrače u iduća dva dana očekuju testiranja fizičke spreme te niz sponzorskih aktivnosti i snimanja spotova.

"Ovo je naše prvo okupljanje nakon kvalifikacija protiv Islanda. Igrače ćemo testirati kako bi vidjeli jesu li napredovali, jesu li se fizički podigli ili nisu. Uoči SP-a nećemo imati vremena za prave bazične pripreme, zbog toga ću inzistirati da igrači dođu spremni i zdravi kako bi na pripremama u Austriji dobili završni 'šlif'", dodao je Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski izbornik je naglasio kako će 'kockasti' i protiv Švicarske igrati u formaciji 4-2-3-1.

"Protiv Islanda se to pokazalo dobrim i ne odustajemo od toga. Želimo unaprijediti igru, dečki su pametni i iskusni i mogu to kvalitetno odigrati. Većina naših igrača igra isto u svojim klubovima", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovač se osvrnuo i na transfer Alena Halilovića iz Dinama u Barcelonu

"Alenov transfer u Barcelonu je velika stvar za njega, ali i za hrvatski nogomet. To je veliki iskorak, sada će njegov rad biti još intenzivniji. Još će više i brže učiti", kazao je izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarskoj konferenciji prisustvovali su i brazilski novinari koje je najviše zanimalo što Kovač misli o 'Selecaou'

"Znamo kako Brazil igra, već dvije godine igraju u istoj formaciji i praktički u istom sastavu. Ne želim nikoga posebno izdvajati. No, siguran sam kako će i Brazil nas respektirati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje dokle bi 'vatreni' mogli dogurati na World Cupu, Kovač je sa smiješkom kazao.

"To je očito pitanje na koje moraju odgovoriti svi izbornici. Znam da se od brazilskog izbornika Scolarija očekuje naslov prvaka. Mi ćemo ići iz utakmice u utakmicu. Želimo uživati u svakoj našoj utakmici, ne u Brazilu koji je lijepa zemlja, već na terenu. Sve ćemo pokušati kako bi se plasirali dalje", kazao je Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo