Legendarni Vatreni pojasnio razlog velikog Štimčevog poraza

Ovotjedni gost intervjua 1 na 1 je legendarni nogometaš hrvatske reprezentacije Boris Živković. Popularni Žile je ekskluzivno za Sportski.

14.6.2013.
11:05
VOYO logo

Hrvatska reprezentacija doživjela je poraz u kvalifikacijama od posljednje momčadi u skupini. Koji je najveći razlog poraza od Škotske? Nisam profi trener, pa ne mogu reći točan razlog u taktičkom smislu. Po meni je najveći razlog loš dan. Nemoguće je da će nas Škotska dobiti više puta u pet ili 10 utakmica. Mi smo daleko kvalitetnija momčad, ali tako nešto se u nogometu dogodi slučajno i taj dan se to dogodilo baš nama. Igrači su se trudili, željeli su pobjedu, ali jednostavno nije išlo.

Belgija je sada u velikoj prednosti. Hrvatska jednostavno mora pobijediti u Beogradu. Jesmo li sposobni za to? Kvalitetnija smo momčad od Srbije i sigurno smo sposobni. Pobijedili smo ih u Zagrebu i ne vidim razlog zašto se to ne bi dogodilo i u Beogradu. Naravno, to će biti susret pun naboja, emocija, jako težak. Ipak, iskusnija smo momčad, inteligentnija i vjerujem da će utakmica završiti u našu korist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedite Bilićevu i Štimčevu reprezentaciju, odnosno njih dvojicu kao izbornike? Vjerujete mi, ne volim uspoređivati i nikad tako nešto nisam radio. Ne volim nikome suditi, tko je gdje bio, tko je što napravio... Reprezentacija je zajednička i to je iznad svega. A sad, normalno je da svaki trener ima svoju ideju, svoj sastav i pokušava napraviti ono što je najbolje. Zato i je tu. Slaven je kao trener radio jako dobro, mislim da i Igoru sada ide sjajno i sigurno da radi najbolje što može. U konačnici, bitno je samo da reprezentacija ode u Brazil. Mislim da ćemo to uspjeti, a za ostalo me nije briga.

Eksperimentira li Štimac previše, u svakoj utakmici su tu neka nova imena koja isprobava? Pa, kažem, svaki trener ima svoju ideju i želi najbolje. Da sam ja trener, vjerojatno bih eksperimentirao na svoj način. Ljudi će uvijek prigovarati i tražiti nekakve negativne razloge, jer takvi smo mi Hrvati. Nitko od nas neće reći da je nešto bilo pozitivno i dobro. O njemu ovisi rezultat i njegova glava će na kraju pasti ne budu li rezultati u skladu s planovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dojma smo da mu javnost nije naklonjena. Zašto? A kome je to javnost naklonjena?

Ratku Rudiću! Ha, ha, ha! E tu se slažem. Taj osvaja sve, treba mu skinuti kapu i podići spomenik. No, osim njega, ne postoji izbornik kojeg javnost voli. Mi smo takav narod da samo gledamo negativne strane, samo pričamo o tuđim manama. Ali dobro, na kraju se ionako priča samo o jednoj stvari, jesi li uspio ili nisi, ostalo će se zaboraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakav je dojam na vas ostavio Sammir, zaslužuje li biti među Vatrenima?Sammir je daleko najbolji igrač u hrvatskoj ligi i to već posljednjih nekoliko godina. U reprezentaciji definitivno zaslužuje svoje mjesto. Ima li mjesto u prvih 11 ili prvih 16, to je pitanje za izbornika. On ga ima na treningu sedam dana prije utakmice i sve vidi. Ako ga je stavio, onda je to i zaslužio.

Par riječi o Luki Modriću, reprezentacija, sezona u Realu. Ma uopće ne treba trošiti riječi o Luki Modriću. U Hrvatskoj je bio najbolji igrač, kao i u Tottenhamu i zaslužio je transfer u najveći klub na svijetu. Sve ostalo je suvišno. Da on nedostaje reprezentaciji kad ne igra, to nije nikakva tajna i vidljivo je da odmah igramo drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandžukić? Ako sam rekao da je Real najveći klub na svijetu, Bayern je sigurno na drugom mjestu. Mario je dokazao tko je i što je, izbacio je Gomeza iz momčadi, njihovog standardnog reprezentativca, igrača za kojeg je Bayern izdvojio silne novce i ostvario rekordan transfer u Bundesligi. Ako se izborio pored takvog igrača, onda je to dovoljan podatak kakav je Mandžukić karakter, strijelac i igrač.

Davor Šuker kao predsjednik HNS-a. Kako mu ide. Mislim da mu ide jako dobro. Šuker je jedan od najjačih imena hrvatskog nogometa i sporta. Inteligentan je, nije iskusan u svom poslu, ali ga obavlja jako dobro, a mislim da će s vremenom biti još bolji. Ukratko, zasad radi odličan posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što mislite o Zdravku Mamiću. Je li on vladar hrvatskog nogometa, kako ga nazivaju. Ma, to je preglupo pitanje! Čovjek radi u svom klubu i radi za njega. Kakvo vladarstvo?

Pa ponajviše mislimo na HNS? Ma daj! Pa nemam pojma ni tko je ni što je on tamo, ni itko drugi u hrvatskom nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaš dojam o HNL-u. Mogu li hrvatski klubovi ove sezone nešto napraviti u Europi. To je teško pitanje. Ne znam, iskreno se nadam da mogu. Sve ovisi o tome koga će izvući u pretkolima. Nemojmo se zavaravati, i vani klubovi imaju svoju računicu, treniraju sve više i jače, kupuju sve skuplje igrače, a što su skuplji, vjerujte mi, i bolji su. Za dobrobit hrvatskog nogometa, radi koeficijenta i imidža, nadam se da će Dinamo, Hajduk, Rijeka i Lokomotiva proći što dalje. No, jedno su želje...

Nekoliko riječi o Hajduku, u kojem ste nekoliko sezona uspješno nosili obranu, praktički sami na svojim leđima. Pratim situaciju u Hajduku, ali ne mogu pričati točno kad ne znam u detalje što se dešava unutar kluba. Iz igračkog iskustva smatram da bi se klubovi u Hrvatskoj trebali oslanjati na svoje mlade snage, pogotovo Hajduk i Dinamo. Naravno, trebaju imati i pokojeg iskusnijeg igrača, koji će nositi momčad, posebno u Europi. U Hrvatskoj ima toliko mladih snaga koje mogu zadovoljiti uvjete u domaćoj ligi. Po meni se Hajduk već davnih dana trebao opredijeliti za takav sistem i krenuti ovim putem, naravno, uz pokoje iskusnije pojačanje oko kojeg će raditi okosnicu cijele momčadi. Ali svatko tko dođe na vlast ima svoju filozofiju nogometa i smatra da radi ispravno i po meni se uopće glupo miješati u takve stvari. Gledajući sa strane, podržavam ovaj Hajdukov projekt, ali i uprava mora shvatiti da se čak ni u hrvatskoj ligi ne mogu boriti samo s mladim igračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan ste od rijetkih hrvatskih nogometaša koji je igrao finale Lige prvaka s Bayerom iz Leverkusena. Lijepo iskustvo prije svega. Igrao sam u Bayeru šest godina uzastopno Ligu prvaka, igrali smo stalno u završnici natjecanja, a jednom smo došli i do finala. Nažalost, nismo ga osvojili, naletjeli smo na Real, koji je tada bio bolji, imao puno jaču ekipu od nas. Izgubili smo 2:1, a bili smo blizu, rekao bih da smo ih imali, ali smo propustili najveće šanse. Ponavljam, jako lijepo iskustvo koje će mi ostati u sjećanju cijeli život.

Što danas radite, čime se bavite? U nogometu malo jesam, malo nisam. S prijateljima Stanićem i Vlaovićem sam otvorio jednu agenciju za savjetovanje i posredovanje koja brine o mladim igračima. Usmjeravamo i brinemo se za mlade igrače, znači jedan tip menadžerskog posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namjeravate li se baviti trenerskim poslom. Imam A i B licencu, profi još uvijek nemam, ali još sam mlad i nisam dovoljno željan takvog posla. Iskreno, ovog trenutka se nemam ni vremena baviti time, a i takav sam da ako uđem u nešto, onda se dajem cijeli. Mislim da još nije vrijeme.

Jeste li posljednjih godina dobili koju ponudu za suradnju, od nekog kluba iz HNL-a, stranih klubova ili HNS-a. Bilo je ponuda za mjesta raznih direktora, ali za trenersko mjesto ne jer još uvijek nemam profi licencu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo