Englezi i Nijemci ogorčeni: 'On mora podnijeti ostavku!'

14.7.2012.
19:32
VOYO logo

Brazilac Havelange (96) je 24 godine bio na FIFA-inom čelu. Prije 14 godina, 1998., zamijenio ga je upravo Blatter, njegov dotadašnji glavni tajnik. Teixeira (65) je pak 23 pune godine, skroz do prošlog ožujka, vodio Brazilski nogometni savez (CBF). Teixeira je inače nekadašnji Havelangeov zet.

U srijedu je FIFA po nalogu Švicarskoga vrhovnog suda na svojim internetskim stranicama objavila dokument kojim se potvrđuje da je Teixeira do 1997. godine primio 12.74, a Havelange 1.5 milijuna švicarskih franaka mita. Novac im je za dodjelu televizijskih prava uplaćivala kompanija International Sports and Leisure (ISL), čija je propast 2001. godine dovela do sudskog epiloga koji je FIFA morala šokantno priznati, pogotovo stoga što je blagoslovila nagodbu optuženog dvojca sa Švicarskim tužiteljstvom, koje je 2010. godine spremno obustavilo postupak po primitku 5.5 milijuna eura. Vrhovni sud, međutim, smatrao je da slučaj ne smije biti zataškan i sudsko je rješenje na kraju objavljeno prošle srijede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu su se javili šokirani Nijemci. Predsjednik Bundeslige Reinhard Rauball zatražio je izvanrednu Blatterovu ostavku, dok je predsjednik Njemačkoga nogometnog saveza Wolfgang Niersbach konstatirao:

"Reakcija FIFA-ina predsjednika me šokirala. Ukoliko je odgovor najvišeg FIFA-ina dužnosnika na korupciju u vlastitim redovima da to tada nije bile ilegalno, onda se DFB, ako ništa drugo, mora distancirati od FIFA-ina stava."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirao je i predstavnik konzervativne stranke iz Britanskog parlamenta Damian Collins.

"Ako je gospodin Blatter znao za koruptivni čin i blagoslovio ga, mora istog trenutka podnijeti ostavku!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez počasti Joao Havelange ostat će u Brazilu. Olimpijski stadion u Rio de Janeiru, koji nosi njegovo ime, najvjerojatnije će dobiti novog patrona. Kritičari ujedinjeni u nastojanju za promjenu imena stadiona udružili su se u kampanju i predložili nekadašnjeg trenera brazilske reprezentacije Joaa Saldanhu kao novoga stadionskog zaštitnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo