HALO SPLIT? Hajduk o regionalnoj ligi: / 'Protiv smo bilo kakve vrste obnavljanja lige bivše Jugoslavije'

Image

Ovog ponedjeljka u Zagrebu su se sastali nacionalni savezi, a tema rasprave bila je formiranje regionalne nogometne lige.

10.12.2016.
9:15
VOYO logo

Ova ideja postoji već duže vrijeme, ali je jako delikatna zbog svih događanja na ovim prostorima od 1991. pa nadalje. Rat je učinio svoje, na nogomet se ne gleda više kao na igru, nego na "susret "nas i njih".

Ideju o regionalnoj ligi podržava i novoizabrani predsjednik UEFA-a Aleksander Čeferin, a "probna" varijanta natjecanja bi mogla krenuti već od sljedeće sezone. U njemu bi sudjelovale juniorske momčadi i ženski klubovi koji bi bili “prethodnica” za regionalnu ligu u kojoj bi sudjelovale najbolje momčadi s područja bivše SFRJ. Iz Hrvatske, to bi bili Dinamo, Hajduk i Rijeka, zatim bi tu bili još slovenska Olimpija, srpski klubovi Crvena zvezda i Partizan, Sarajevo i Željezničar iz BiH, Budućnost iz Podgorice, Vardar iz Skopja…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Vruća tema ponovno se našla u fokusu čitave regije

Kako bilo, ova tema ponovno se našla u fokusu medija, klubova i nogometnih zaljubljenika, a srpski Mondo sport odlučio je vidjeti kako "dišu" neki klubovi koji bi nastupili u regionalnoj ligi. Pa su tako obradili ovu vruću temu.

Image

"Svaki spomen na regionalnu nogometnu ligu, makar ona bila za pionire i pionirke uzrasta do 14 godina, uzburka strasti na prostoru bivše Jugoslavije koji je negdje tamo označen kao zgodan za formiranje regionalnih natjecanja, iako se češće ispostavi kao jako nezgodan", počinje priču Mondo Sport i prelazi na srž problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Primjetno negodovanje po mnogim adresama od Ljubljane do Skoplja zbog straha od huligana'

"Takve lige, već neko vrijeme, postoje u košarci, rukometu i vaterpolu. No, nogomet je bio i bit će drugačiji u odnosu na ostale sportove zbog toga što na tribina okuplja znatno radikalniju sortu ljubitelja sporta i, bez da to neko javno kaže ili ne, razlozi što se tek u suton 2016. godine (ozbiljno?) razgovara o formiranju regionalne lige - i to mlađih kategorija - uz već primjetno negodovanje po mnogim adresama od Ljubljane do Skoplja zbog straha od huligana. koje klubovi i države ne mogu ukrotiti niti na domaćim susretima. Unatoč mizernim posjetama", piše Mondo Sport i dodaje kako će ovakva nogometna liga raspaliti mržnju, izazvati sukobe i uništiti nacionalne lige (a to je posebni argument).

Tim povodom, mi smo vam izdvojili stavove i odgovore "velike četvorke" Dinama, Hajduka, Crvene zvezde i Partizana uz one Rijeke i Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splićani su najeksplicitnije protiv

HAJDUK SPLIT:

"Ni u kakvim razgovorima na temu eventualne regionalne lige mladih nismo sudjelovali, niti smo bili obaviješteni o tome, a sve informacije saznali smo iz medija. Hajduk je nedvosmisleno protiv bilo kakve vrste obnavljanja lige bivše Jugoslavije, a naš stav o nekom širokom regionalnom natjecanju svakako će zavisiti i od detalja koji su i nama, i široj javnosti, u ovom trenutku nepoznati. O takvoj temi neophodna je daleko šira rasprava", bio je službeni stav NK Hajduk Split".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Zagrepčani će napraviti ono što im HNS kaže

DINAMO ZAGREB:

"Dinamo će pričekati da ga HNS upozna s detaljima ideje o toj regionalnoj ligi mladih. Poslije toga ćemo imati konkretan stav. Ali, ako HNS odluči da će nogometne škole hrvatskih klubova sudjelovati u takvoj ligi, Dinamo će ispoštovati tu odluku, rekao je za hrvatske medije Tomislav Svetina, direktor "modrih", koje i na utakmicama Lige prvaka (u seniorskoj konkurenciji) prati nekoliko stotina ljudi", ističe Mondo sport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Crveno - bijeli bi ju igrali, ali...

CRVENA ZVEZDA:

"Realizacija Regionalne lige bila bi na dobrobit nogometa u svim zemljama regije. Bilo bi dobro da djeca igraju međunarodne utakmice i navikavaju se na njih. Vjerojatno je prerano za takvo natjecanje u seniorskoj konkurenciji, ali ovo su djeca i smatram da ne bi bilo sigurnosnih problema. Gledano sa sportske strane, ideja je dobra", rekao je sportski direktor crveno-bijelih Blažo Raosavljević, dok je generalni direktor kluba Zvezdan Terzić zauzeo nešto obrambeniji stav:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Crvena zvezda je ozbiljan klub da bi komentirala špekulacije i novinske napise o bilo kakvoj regionalnoj ligi. Kad budemo bili i službeno informirani od strane FSS-a, tada ćemo napraviti ozbiljnu analizu, zauzeti stav i obavijestiti javnost".

Image

'Ja bih bio presretan da se to dogodi'

PARTIZAN:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu govoriti samo u svoje osobno ime, jer me nitko u klubu još nije obavijestio o tome. Dakle, ja bih bio presretan da se to dogodi. Nogomet bi se podignuo na viši nivo, bilo bi atraktivnije za publiku, opet bi se pričalo tko igra bolji nogomet, tko je uspješniji. To je spas za regiju, za ovaj dio Europe, za naš nogomet, igrače, reprezentaciju...", kazao je sportski direktor Partizana Ivica Iliev.

Image

'Takva liga sa sobom nosi i pozitivne i negativne konotacije'

RIJEKA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sada nemamo informacije o projektu. Pričekat ćemo da nam Savez prezentira ideju i tek tada odlučiti. Smatramo da bi trebalo dobro razmisliti o svim aspektima, jer takva liga sa sobom nosi i pozitivne i negativne konotacije", rekao je Robert Frank, glasnogovornik Rijeke.

Image

'Mi u Hrvatskoj imamo dobro natjecanje i ne vidim zašto bismo nešto mijenjali'

OSIJEK:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedina ideja koju podržavam je da se nogomet vrati ruralnim sredinama. Dakle, okrenuti se bazama u kojima se rađaju igrači, a one su u ovom trenutku zapuštene. Ne sviđa mi se što se sve razvija u pravcu podržavanja, uvjetno rečeno, najboljih, a sve ovo dovelo bi i do novog sustava natjecanja u kojem bi, osim Hrvatske, bile uključene tko zna koje sve države. Mi u Hrvatskoj imamo dobro natjecanje i ne vidim zašto bismo nešto mijenjali, ako je dobro. Velike su opasnosti od nove lige juniora ili kojeg već mlađeg uzrasta, profitiraće samo veliki klubovi koji će u tom slučaju dobiti zajednički izlog za mlade igrače. Nije to ništa drugo osim izlaganja onog čime trenutno raspolažemo. Nije dobro da organizaciju natjecanja diktira tržište, a ne struka. To je činjenica, smatra Miroslav Žitnjak, direktor Škole nogometa Osijeka, prenose hrvatski mediji".

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Čitavu temu o regionalnoj ligi i mišljenja klubova možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo