Šok za prvaka / Ivan Leko na ispitivanju u policiji: Sumnja se da je umješan u aferu namještanja utakmica

Image
Foto: nph/NordPhoto/PIXSELL

Osim Leke privedeni su brojni nogometni dužnosnici

10.10.2018.
12:30
nph/NordPhoto/PIXSELL
VOYO logo

Trener aktualnog belgijskog prvaka Club Bruggea i bivši hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Leko priveden je i ispitan na policiji radi sumnje da je upleten u aferu koja uključuje namještanje utakmica i pranje novca.

Osim Leke privedeni su brojni nogometni dužnosnici, a među njima su i nogometni agenti Dejan Veljković i Mogi Bayat te sudac Bart Vertenen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U aferu su umješani najjači belgijski klubovi Anderlecht i Club Brugge u čijim je uredima policija u srijedu ujutro napravila raciju. Ipak, uprava Club Bruggea priopćila je da će klub u potpunosti surađivati s istražiteljima te da nema što sakriti.

Belgijski mediji ne navode je li Leko priveden u svostvu svjedoka ili osumnjičenika. Belgijska policija provodi dvostruku istragu o agentima igrača i o namještanju rezultata utakmica iz prošle godine. Tužiteljstvo je otvorilo dosije o pranju novca, a istraga će biti usmjerena prvenstveno na agente igrača Mogija Bayata i Dejana Veljkovića, kao i na klubove s kojima su oni u vezi, pišu "L'Eco" i "Le Soir". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga je pokrenuta krajem 2017. nakon izvješća Jedinice za sportske prijevare. Njom su obuhvaćene sumnjive financijske transakcije unutar prve belgijske lige, a tijekom istrage su se pojavile naznake na namještanje rezultata utakmica iz sezone 2017./2018.

Racije, konkretno njih 44 kako piše list "L'Echo" su provedene u klubovima Anderlechtu, Club Bruggeu, Standardu i Antwerpu. Racije su provedene kod vodećih ljudi iz tih klubova, kod agenata igrača, kod sudaca, kod jednog odvjetnika, u računovodstvenom uredu, kod jednog trenera, kod nekoliko novinara i kod još nekolicine mogućih suučesnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, racije u vezi s ovim slučajem provedene su i u inozemstvu - u Francuskoj, Luksembugu, na Cipru, u Crenoj Gori, Srbiji i u Makedoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo