'Kasno smo doznali za Ibrahimovića! Šteta'

Zlatan Ibrahimović jedan je od rijetkih nogometaša iz dijaspore koji je uspio 'pobjeći' našim skautima. Iako je već 2000.

24.2.2012.
17:47
VOYO logo

Jedan od najboljih nogometaša današnjice, Zlatan Ibrahimović (30), trebao bi za desetak dana igrati u Maksimiru! Ibra je, naime, kapetan švedske reprezentacije, koja će u srijedu 29. veljače u Zagrebu biti prvi suparnik Hrvatskoj u pripremama za nastup na Euru.

A da su se prije desetak godina poklopile neke stvari, Zlatan Ibrahimović danas bi nosio hrvatski dres! Ponajprije, zakazali su naši “doušnici” iz inozemstva, koji nisu pravodobno dojavili čelnicima našeg saveza da “tamo, u Švedskoj, ima jedan mali...”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ibrahimović je rođen 3. listopada 1981. godine u Malmöu, otac Šefik je Bošnjak iz Bijeljine, a majka Jurka Hrvatica iz Škabrnje. Roditelji su se upoznali u Malmöu, gdje je Zlatan i počeo igrati nogomet. Jedna priča govori da je, igrajući za juniore FBK Balkan (u Malmöu je živio u četvrti u kojoj su bili isključivo stranci, emigranti s područja bivše Jugoslavije), jednom prilikom ušao u drugom poluvremenu na teren, kad je njegova momčad gubila 0:5. Završilo je 8:5 za Balkan, a svih je osam golova zabio Zlatan!

Nadarenog su klinca odmah doveli u Malmö, koji je baš tada, 2000. godine, ispao u drugu ligu, pa su priliku dobili mladi igrači. I Zlatan ju je sjajno iskoristio, zapazili su ga brojni skauti i preselio je 2001. u Ajax za osam milijuna eura, što je i danas najveći transfer u povijesti Malmöa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebalo je proći još dvije godine pa da ovaj izvrsni i bahati napadač zapne za oko našem Savezu! I u siječnju 2003. krenuo je HNS-ov lov na Ibrahimovića, predsjednik Vlatko Marković u svom je stilu najavio da “nema nikih problema” i da će Zlatan igrati za Hrvatsku! Do tada je, inače, Ibrahimović već odigrao nekoliko utakmica za Švedsku, ali budući da je, uz Švedsku, još imao i putovnice Hrvatske te Bosne i Hercegovine, još uvijek je prema tadašnjem propisu Fife (zbog rata na našim prostorima) mogao izabrati zemlju za koju će igrati.

U travnju 2003. godine u Stockholmu su prijateljsku utakmicu odigrale Hrvatska i Švedska. Ibra je najavio da će ići na sastanak s čelništvom HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno! Zašto ne bih razgovarao s ljudima. Ali, kažem vam, igrat ću za Švedsku. A u Stockholmu ću Hrvatskoj zabiti gol, ha-ha-ha", proročanski je tada najavio Zlatan.

I bilo je tako! Hrvatska je pobijedila 2:1, a pogodak za Švede zabio je Ibrahimović. A dan uoči te utakmice, za stol su s Ibrahimovićem sjeli Vlatko Marković i Zorislav Srebrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad se sad toga prisjetim, mogu reći da je to više bio kurtoazni razgovor u Stockholmu. Upoznali smo se, kratko smo dodirnuli temu, ali Zlatan nam je odmah dao do znanja da je čvrsto odlučio da će igrati za Švedsku", kaže Srebrić.

Je li Ibrahimović najveći “kapitalac” koji vam je prošao kroz ruke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedvojbeno jest! Ali, već je tada to bila nemoguća misija, kasno smo doznali za njega. Šteta, ali taj nam je slučaj pomogao da još bolje organiziramo mrežu ljudi koji “snimaju” nadarene mladiće naših korijena u inozemstvu."

Švedska dolazi u Zagreb 29. veljače. Hoćete li možda Ibrahimovića pozvati posebno na ručak?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rado bismo to organizirali, ali on će biti u režimu momčadi. Doći ćemo u Sheraton, pozdravit ćemo ga, čestitati na sjajnim igrama i malo popričati", zaključio je Srebrić.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo