BOBAN OTVORIO DUŠU / 'Napravio sam najveću glupost u životu, ne mogu to sebi oprostiti'

Image
Foto: Alamy, Marco Canoniero / Alamy / Profimedia
13.6.2021.
9:42
Alamy, Marco Canoniero / Alamy / Profimedia
VOYO logo


Legendarni hrvatski kapetan Zvonimir Boban progovorio je u intervjuu za Financial Times o svojoj velikoj karijeri. Razgovor je počeo 13. svibnjem.

"Ne žalim zbog toga. Uopće. Bila je to borba za slobodu i protiv režima. To nije bio udarac protiv Srba, nije bio udarac ni u koga. Je li ispravno nekoga udariti? Nikad, ali prije toga me nekoliko puta udarila milicija. Psovao sam najgore moguće stvari", rekao je Boban pa dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam premlad ili glup da bih to vidio. Mislio je da će se Jugoslavija razviti u mekanu konfederaciju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu dana kasnije potpisao je za Milan. U to vrijeme već je počeo rat u bivšoj državi.

"Razmišljao sam o tome da se vratim i borim. Možda mi je moja osobna priča o 13. svibnju olakšala dušu zbog tog pitanja. Ponosan sam, čak i ako smo bili privilegirani što smo igrali nogomet. Bilo je presudno da kažemo nešto o svojoj hrvatskoj stvari. Hrvatska je bila neka vrsta neželjenog djeteta Europe”, kazao je. Prisjetio se i SP-a 1998. i polufinala s francuskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napravio sam najveću glupost u životu. Kapetan sam, igramo polufinale SP-a, a ja izgubim loptu u crvenoj zoni, 20 metara od gola. Francuzi su izjednačili. Što ćeš, to je život. Nakon utakmice sam smršavio nekoliko kilograma, nisam mogao spavati. Još uvijek ne mogu to sebi oprostiti", otkrio je.

Image
Foto: Profimedia

Prvi put dijagnosticiran mu je karcinom prostate 2011. godine, no Blažević se othrvao opakoj bolesti. Godinu dana nakon toga operiran je i zbog melanoma u početnoj fazi. U rujnu 2019. teška se bolest još jednom vratila, a nažalost ovoga puta Ćiro nije izašao kao pobjednik.

Odgovorio je i na pitanje tko su po njemu najbolji nogometaši u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Stavio bih četvoricu: Peléa, Maradonu, Messija i Ronalda. Brazilskog Ronalda. Ali jedan je najveći. To je Maradona. Znate zašto? Ako su Ronaldo, Pelé i Messi dodirivali dušu lopte, Maradona je tu dušu prisvojio. Njegov slobodni udarac za Napoli protiv Juventusa najbolji je gol u povijesti. Kako je šutnuo loptu, nitko to neće razumjeti, nikad. Pokušavali smo to kopirati na treninzima, ali mogli smo se samo smijati svojim pokušajima”, odgovorio je, a na konstataciju novinara da bi Messi mogao tako zabiti dodao je:

“Ne može. Ne kažem da je lošiji od Maradone. Za mene su oni više-manje isti. Ali Messi je slabiji za priču o tome kako je Maradona živio, i za ovaj gol - njegov osjećaj za loptu bio je superiorniji.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo