VIDEO: / Vaha oduševio nogometni svijet pa se u potpunosti slomio

Bivši dinamov trener Vahid Halilhodžić i njegovi pustinjski ratnici iz Alžira svojom su predstavom protiv Njemačke oduševili čitavu svjetsku nogometnu javnost.

1.7.2014.
8:48
VOYO logo

Svijetla reflektora s "standing ovationom" pripada nogometnom romantičaru iz Jablanice i njegovim nogometašima koje je u ponedjeljak na večer zaista bilo milina za gledati kako se snažno odupiru jakim Nijemcima, koji su na trenutke djelovali, što nogometno izgubljeno, što itekako iznenađeno taktikom i zalaganjem izmorenih Alžiraca. Otkako je s Alžirom prošao u osminu finala, ovaj nogometni šmeker provodio je besane noći, usamljen s daljinskim u ruci, boreći se sa snom pred TV-om na kojem se cijelo vrijeme vrtjela ista priča i isti "film". Dosadašnji susreti moćnog Elfa.

Studije su bile duge i temeljite. 'Vaha' je danima tražio kako s malo "alata" učiniti puno, i na kraju razmontirati moćni njemački stroj. I pronašao je način! Alžir je istrčao na travnjak stadiona Beira Rio u Porto Alegreu gladan i žedan uspjeha. Krenuo je furiozno u susret nošem velikom željom za pobjedu i težnjama čitavog alžirskog naroda koji je bio uz male ekrane i svoje junake u Brazilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

https://vine.co/v/MFPztYWl1jW/embed/simple//platform.vine.co/static/scripts/embed.js

Njemačka se tu nije najbolje snašla, a Alžir je redao priliku za prilkum. Jedna kontra, druga kontra, Nijemci zbunjeni i nemoćni, što se "k vragu" događa??? "Mali Bayern" aka Njemačka (igrali su s čak 7 igrača Bayerna) u laganoj i iznenađujućoj panici, senzacija je visila u zraku! Borbeni, čvrsti, brzi, slijedili su upute i sijevalo je opasno sa svih strana prema njemačkom vrataru Manuelu Neueru. Slimani, Ghoulam, Soudani su prijetili, a njemačke udare hrabro je odbijao vratar M’Bolhi koji je pokazao da posjeduje veliku vratarsku kvalitetu. Svojim bravuroznim obranama zapanjio je sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, svakoj lijepoj priči uvijek dođe kraj. Nažalost! Završillo je prvih 90 minuta, na red su došli produžetci. Na satu je otkucala ponoć! I čarolija je - nestala! Pepeljuga je zaboravila svoju cipelicu, a nije naletio nikakav princ da je nađe. Ovoga puta cipelicu je uzeo njemački izbornik Joakim Low, spremio je u svoju torbu, čisto da 'Vaha' koji slučajem ne bi bio pobjednička zvijezda dana s četvrtfinalom u rukama!.

Pa je tako već u drugoj minuti današnjeg dana, ali i produžetka u Porto Alegreu, zabio André Schürrle, igrač koji je ušao u drugom poluvremenu. Pogodio je i Özil u 119., smanjio Djabou u 121.. minuti, ali bilo je prekasno. Sa 2:1 Nijemci su poslali Alžir kući. I probudili 'Vahu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako će sigurno biti ponosan na otpor njegove momčadi snažnom Elfu, emotivni Halilhodžić zaplakao je nakon utakmice te očiju punih suza grlio igrače. Svjestan uspjeha koji je napravio, ali opet tužan jer je zaustavio moćnu Njemačku, bez pobjede. Jalov posao kume!.

"Trebamo biti sretni jer smo prošli. Očekivali smo tešku utakmicu i znali smo da ćemo imati puno problema. Imali smo bolje prilike, ali ih jednostavno nismo znali iskoristiti. Alžirci su se odlično branili i nije nam bilo lako stvoriti situaciju za gol. Nismo bili dobro postavljeni u nekim situacijama i to je njima dalo prilike, No, sve smo zato nadoknadili u produžetku", rekao je kapetan Njemačke, Philipp Lahm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, ove dvije reprezentacije vuku 'repove' još sa SP-a u Španjolskoj 1982. godine. Tada je, naime, Zapadna Njemačka pobijedila Austriju 'samo' 1:0 te time izbacila Alžir kojem je odgovarala pobjeda sa više pogodaka razlike. Alžirci su optužili spomenute suparnike za dogovor te nikad nisu oprostili Nijemcima. A do današnjeg ogleda Alžirci su dvaput bili bolji od Elfa. Na spomenutom SP-u iznenadili su ih i slavili 2:1, a nešto prije, 1964. godine bili su bolji i u prijateljskom ogledu (2:0). Alžirska javnost je, stoga, priželjkivala osvetu, Njemačka je spuštala tenzije ističući da velika većina ovih igrača se nije niti rodila te 1982. Završilo je na njemački mlin. Šteta. Ali bravo 'Vaha', sve si nas oduševio.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo