HRVATSKI NOGOMETAŠI U NEZGODNOJ SITUACIJI: / 'Čudno nam je to što se događa, pa prvenstvo je odgođeno, a ne otkazano'

Image
Foto: AFP

Klubovi sami odlučuju hoće li posegnuti za tom mjerom

5.4.2020.
13:56
AFP
VOYO logo

Španjolski sindikat nogometaša usprotivio se u nedjelju pozivu La Lige, organizatora prvenstva prve i druge lige, koja je pozvala klubove da igračima i zaposlenicima smanje plaće dok traje izvanredno stanje u zemlji.

"Čudno nam je što La Liga podržava privremeno suspendiranje radnih ugovora (ERTE), a da sama ranije nije predvidjela financijski fond kojim bi se zaštitili klubovi na dva mjeseca dok traje suspenzija prvenstva. Prvenstvo je odgođeno, a ne otkazano", navedeno je u priopćenju Udruge španjolskih nogometaša (AFE). Poslano je medijima nakon što je AFE održao sastanke s kapetanima klubova prve i druge lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sami klubovi i igrači individualno postižu sporazume oko plaća. Mi, nogometaši, nećemo dopustiti da nam se prestanu garantirati naša radnička prava", dodano je u priopćenju.

Ovom situacijom obuhvaćeni su i hrvatski igrači Ivan Rakitić (Barcelona), Luka Modrić (Real Madrid), Šime Vrsaljko (Atlético Madrid), Ante Budimir (Mallorca), Filip Bradarić (Celta Vigo), Toni Datković (Huesca), Ante Ćorić (Almería) i Antonio Milić ( Rayo Vallecano).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Barcelona's Croatian midfielder Ivan Rakitic (L) challenges Real Madrid's Croatian midfielder Luka Modric during the "El Clasico" Spanish League football match between Barcelona FC and Real Madrid CF at the Camp Nou Stadium in Barcelona on December 18, 2019,, Image: 488848224, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: LLUIS GENE / AFP / Profimedia

Od 13. ožujka je 47 milijuna stanovnika zatvoreno u svojim domovima, a stadioni zaključani. Klubovi stoga ne dobivaju prihode od ulaznica, televizijskih prava i suvenira. Igrači od tada individualno vježbaju u svojim kućama i stanovima, a natjecanja su odgođena do daljnjeg.

La Liga je u petak pozvala 42 kluba prve i druge lige na smanjenje plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klubovi sami odlučuju hoće li posegnuti za tom mjerom a La Liga je samo savjetodavno tijelo. U Španjolskoj je oko 246.000 kompanija privremeno otkazalo ugovore svojim zaposlenicima. Neki su otpušteni pa će dobivati oko 70 posto plaće sa zavoda za nezaposlene, a nekima je smanjeno radno vrijeme, a time i proporcionalno plaća.

Kada prođe izvanredno stanje, koje je vlada zasad produžila do 26. travnja, klubovi i kompanije trebali bi vratiti igrače i zaposlenike na punu plaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo