OVO NITKO NIJE OČEKIVAO: / Kinezi opet šokirali svijet

Image

Kineska nogometna revolucija, koja je krenula početkom godine transferima zvijezda europskih klubova poput Ramirasa, Jacksona Martineza ili Gervinha, i dalje svakodnevno šokira svijet.

17.2.2016.
14:34
VOYO logo

To se upravo dogodilo i u srijedu, nakon što je Hebei China Fortune objavio da je iz PSG-a za odštetu od šest milijuna eura dovela argentinskog napadača EzequielaLavezzija. Iznos plaćen za njega zvuči kao premali, no treba uzeti u obzir činjenicu da mu ugovor s prvacima Francuske istječe u lipnju.

Ogromna plaća

No, kvaka se krije u visini godišnje plaće koju će Lavezzi ostvariti. Naime, s 13 milijuna eura postat će peti najplaćeniji nogometaš na svijetu, što se čni još većim jer je riječ o prilično prosječnom igraču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred njega su samo CristianoRonaldo (21 milijun), LionelMessi (20), ZlatanIbrahimović (16) te ThomasMüller (13,3 miljuna eura).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvih deset su još JacskonMartinez (12,5), ThiagoSilva (12), WayneRoooney (11,5), GarethBale (11) te AngelDiMaria (11 miljuna eura).

Sada se logično postavlja pitanje što transferi Lavezzija, Jacksona Martineza, Alexa Teixeire i Ramiresa znače za kineski nogomet? Odgovor je ništa, ili ublaženo, dolasci zvijezda europskog nogometa za sada niti u na jedan način neće bitno poboljšati kvalitetu tamošnje lige ili će Kina napredovati na svjetskoj nogometnoj mapi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je sljedeći?

Treba napomenuti i na to da u kineskim klubovima mogu biti samo tri stranca, što je premalo da bi u znatnoj mjeri utjecali na kvalitetu. No, može se očekivati da će velika količina novca s kojima raspolažu i to uskoro promijeniti. No riječ je o dugoročnom projektu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličan primjer je i američki MLS. Godinama dovode islužene europske zvijezde, a veći pomak, doduše marketinški, doživjeli su dolaskom DavidaBeckhama. Poslije njega još je tucet igrača iz Europe došao u SAD, a planovi vlasnika klubova su, baš poput onih iu Kini, učini ligu što konkuretnijom.

Za kraj, posjetimo, u Kini prijelazni rok traje do 26. veljače pa neće biti iznenađenje ako još koja zvijezda završi tamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo