BRATSKA LJUBAV / Pele je za jedno vezanje kopački uzeo milijun dolara, a nije bio ni svjestan da je započeo rat koji traje i danas

Image
Foto: Screenshot/YouTube

Zanimljiva anegdota iz bogatog života legendarnog Pelea

3.1.2023.
14:14
Screenshot/YouTube
VOYO logo

Smrt jednog od najboljih nogometaša svih vremena Brazilca Pelea izazvala je brojne reakcije iz cijelog svijeta, dirljive poruke pristizale su iz cijelog svijeta. Prepričavaju se anegdote, gledaju se njegovi potezi i dive se njegovoj veličini. Pele je jedan od najvećih ikada, nogometaš koji je igrao "ispred svog vremena".

Image
'RUSI NE PRAŠTAJU' /

Srpski mediji udarili po Lovrenu: 'Ustaški pozdrav ga je otjerao iz Zenita, platio je danak zbog nacizma'

Image
'RUSI NE PRAŠTAJU' /

Srpski mediji udarili po Lovrenu: 'Ustaški pozdrav ga je otjerao iz Zenita, platio je danak zbog nacizma'

I u svoje doba O'Rei je bio najveća nogometna zvijezda, a svjesni su toga bili i veliki proizvođači sportske opreme, Adidas i Puma. Inače, ova dva popularna brenda osnovala su braća Rudi i Adi Dassler. Njih dvojica nisu bili u dobrim odnosima, a to se najviše vidjelo na Olimpijskim igrama 1968. godine u Meksiku. Tada je Adidas uspio spriječiti da se pojave reklame Pume na tom natjecanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat Pume i Adidasa nastavio se i dvije godine kasnije, na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Tada su Braća Dassler potpisala "ugovor o nenapadanju", odnosno dogovorili su kako neće biti podbadanja nijedne strane.

Image
Foto: Profimedia

Rat Dasslera

Zbog Pelea su potpisali novi ugovor, takozvani "Pele pakt", gdje su se složili da ni Puma, ni Adidas neće od Pelea tražiti da ih reklamira. Jasno, obje su tvrtke htjele vidjeti Pelea kao svoj zaštitni znak, a na kraju je Puma prekršila taj dogovor. Sve se dogodilo na samoj završnici turnira kada su igrali Brazil i Peru, a Pele je nosio kopačke njihove marke. Tada je taj potez prošao nezapaženo kod većine ljudi na svijetu, ali ne i u Adidasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, postoji priča prema kojoj je Puma prije utakmice s Peruom Peleu ponudila 120 tisuća dolara (Otprilike milijun dolara u današnjoj vrijednosti), kako bi nosio njihovu opremu. Dogovor je bio da Pele uoči utakmice čučne i zaveže kopačke, što bi snimile kamere te bi u svijet otišla najveća moguća reklama - Nogometni kralj u njihovim kopačkama. Sve to je bila ideja Hansa Henningsena, koji je nogometnom velikanu donio ponudu Pume bez odobrenja samog brenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pele je prihvatio njegovu ponudu i nije bio svjestan da je pritom prekršio pakt između braće Dassler. Braća Dassler tako su započela svoj rat, sukob koji je trajao više od 50 godina te se nastavio bez logičnih rješenja…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo