POLITIKA ODNOSA / Romanse u ženskom nogometu: Ekipe imaju i do pet parova u svlačionici, a uključeni su i treneri

Image
Foto: profimedia.hr

Neki se ne mogu prijaviti iz pravnih razloga. To je obično zato što uključene igračice ili trenerice nisu javno otkrile svoju seksualnost

19.3.2024.
6:03
profimedia.hr
VOYO logo

Ženski nogomet je tek prije šest godina postao profesionalan, ali bez strogih pravila za veze između suigračica, trenerica, menadžerica te zapravo bilo kojeg osoblja.

Image
VELIKI PROBLEM /

Nova afera seksualnog uznemiravanja trese SAD: Nogometašice su ponovno bile žrtve, procurile nove informacije

Image
VELIKI PROBLEM /

Nova afera seksualnog uznemiravanja trese SAD: Nogometašice su ponovno bile žrtve, procurile nove informacije

Engleska javnost upoznala se s problemom nakon što je Manchester United sazvao sastanak svojih igrača i osoblja kako bi ih podsjetio na svoju 'politiku odnosa'. Poslani su e-mailovi zasebno igračima i agentima s pisanom komunikacijom. Polly Bancroft, odgovorna za strateško vodstvo ženske momčadi u Unitedu, bila je proaktivna nakon tjedna kada su odnosi u svlačionici, između igračica, trenera i igračica zajedno - mnogi od njih tajni - postali glavna tema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U veljači je Sheffield United otpustio Jonathana Morgana nakon što je klub saznao da je bio u vezi s tinejdžerkom dok je bio menadžer Leicestera. Veza se dogodila prije nego što je Leicester postao profesionalni klub, ali to nije bilo važno.

Morgan je tvrdio da su takve veze česte u ženskom nogometu, no to i nije u potpunosti netočno. Prošli tjedan Leicester je suspendirao Willieja Kirka zbog navodne veze s igračicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da su odnosi između igračica i trenera neprikladni, odnosi između igračica i igračica su neprikladni. Moramo znati kako smo sada u profesionalnoj eri u kojoj su očekivanja za igračice i trenere takva da je sav naš fokus i pozornost preokrenut ka najvišim standardima. Zato sam uvijek bila zagovornik osiguravanja da klubovi imaju minimalne standarde, bilo da se radi o kodeksu ponašanja, zaštiti igračica, dobrobiti igračica. Ne mislim da je to samo unutar i oko odnosa između igračica i trenera", rekla je menadžerica Chelseaja Emma Hayes.

Image
Foto: Profimedia

Hayes je zamoljena od strane engleskih novinara da pojasni kako su odnosi između igračica neprikladni. Dvije njezine igračice, lijevi bek Engleske Jess Carter i golmanica Ann-Katrin Berger, u vezi su. Hayes je također u rekordnom transferu 2020. dovela Pernille Harder, unatoč tome što je Dankinja bila u dobro poznatoj vezi s kapetanicom Chelseaja Magdalenom Eriksson. Obje igračice otišle su prošlog ljeta u minhenski Bayern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno je tu izazova i problema. Jedna može biti dio ekipe, a druga možda nije u prvom planu. Netko može biti u posljednjoj godini ugovora, a možda i ne. Sve to skupa predstavlja izazove", kaže Hayes.

Daily Mail tako ističe da zna za jednu elitnu međunarodnu momčad koja je nedavno imala čak pet parova u istoj svlačionici. Spominje i jedan primjer trenerice koja je nedavno napustila klub jer je u javnost izašla njena veza s jednom od igračica. Klub nije naveo taj razlog za odlaskom, a trenerica još uvijek radi u nogometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesionalno okruženje, a ne nekakav društveni klub

Postoje mnogi ljudi u žesnkom nogometu koji su užasnuti cijelom situacijom i smatraju kako je odnos trenerica s igračicama gori od muških trenera.

"Ovo je profesionalno okruženje, a ne nekakav društveni klub", rekao je jedan izvor za Daily Mail koji dodaje kako je u posljednja dva mjeseca, jedna trenerica otpuštena zbog prethodne veze s igračicom, a druga suspendirana do kraja istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem se očito više ne može skrivati, a o problemu su govorili Casey Stoney i menadžerica Aston Ville Carla Ward. Stoney, bivša kapetanica Engleske i glavna trenerica američkog kluba San Diego Wave, vrlo je jasno iznijela svoje stajalište: 'Odnosi između igračica i trenera NIKADA se ne bi smjeli dogoditi. KRAJ.'

Mark Sampson otpušten je s mjesta izbornika Engleske ženske reperzentacije 2017. nakon što se pokazalo kako je prethodno bio u vezi s igračicom koju je trenirao u Bristol Academyju. Nakon Sampsonove smjene, barunica Sue Campbell, šefica FA-a za ženski nogomet, rekla je da su odnosi između igračica i trenera 'zabrinjavajući', problem s kojim se 'mora pozabaviti'. Ali, njime se zapravo uopće nije bavilo. Odnosi su ostali iza zatvorenih vrata i samo zato što je ženska igra sada pod većim mikroskopom, poduzete su mjere. Realnost koju mnogi ne žele priznati jest da je klubovima lakše nešto poduzeti protiv muških trenera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od odnosa između trenerica i igračica su se dogodili prije nego što je ženska igra postala profesionalna, dok su drugi noviji. Neki se ne mogu prijaviti iz pravnih razloga. To je obično zato što uključene igračice ili trenerice nisu javno otkrile svoju seksualnost.

Trenericama je općenito lakše sakriti se naočigled svima, no neki će klubovi morati odlučiti hoće li u budućnosti snositi posljedice za trenerice za koje se utvrdi da su imale veze s igračicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Ima i kompliciranijih primjera. Prošlog mjeseca Wales je angažirao Rhian Wilkinson kao svoju menadžericu iako je kanađanka Wilkinson (41) bila pod istragom zbog njezina ponašanja kao glavnog trenera američkog kluba Portland Thorns. Wilkinson je rekla da je razmijenila poruke s jednom od svojih igračica, koja je prethodno bila suigračica te da su njih dvoje izrazili osjećaje jedno prema drugom, ali nisu djelovali prema njima.

Wilkinson je rekla da se sama prijavila klubu, koji je proslijedio informaciju Nacionalnoj ženskoj nogometnoj ligi (WSL). Istraga je oslobodila Wilkinson, ali je ona odlučila dati ostavku nakon što je osjetila da je izgubila podršku igračica. Neke od njih su se navodno osjećale 'nesređeno i nesigurno'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WSL menadžerice proteklih su dana progvorile o odnosima između igračica i trenera. West Ham tako primjerice nije dopustio nikakva pitanja o toj temi, dok je Brighton dopustio jedno, prije nego što je zatvorio raspravu nakon što je šef Mikey Harris rekao: 'Stvarno je teško odgovoriti na to jer mislim da postoji puno konteksta oko te teme kojeg ja nisam svjestan. Tako da mi nije ugodno davati odgovor na nešto o čemu nemam dovoljno konteksta.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo