RUSKI NOVINAR OPRAO SUNARODNJAKE: / 'Ne budimo veći Srbi od Srba, Hrvatska je prijateljska zemlja'

Image
Foto: AFP
10.7.2018.
20:13
AFP
VOYO logo

Nakon nesretnog videa Ognjena Vukojevića i Domagoja Vide iz svlačionice, s usklikom Slava Ukrajni, mnogi Rusi su se okomili na Hrvatsku.

Image
TKO ĆE SADA SLAVITI S IZBORNIKOM? /

Vukojević je bio prvi kojeg je Dalić zagrlio nakon povijesne pobjede, a sad je morao otići

Image
TKO ĆE SADA SLAVITI S IZBORNIKOM? /

Vukojević je bio prvi kojeg je Dalić zagrlio nakon povijesne pobjede, a sad je morao otići

Ipak, po svemu sudeći Vidina isprika i izbacivanje Vukojevića malo su smirili strasti. Podržao ga je i zastupnik ruske Dume (ujedno i član izvršnog odbora Ruskog nogometnog saveza) Igor Lebedev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako treba, bravo Hrvatska" napisao je na Twiteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Stadion će biti pun srpskih zastava'

Iako neke ruske navijačke skupine najavljuju kako će i dalje navijati protiv Hrvatske, a Aleksandar Šprigin, poznat po vezama među navijačkim skupinama smatra kako bi dio navijača iživciran ponašanjem hrvatskih nogometaša, mogao donijeti i srpske zastave na stadion, kako bi provocirali Hrvate, većina medija je prilično smirenija, uostalom kao i glasnogovornik najmoćnijeg Rusa, koji je istaknuo kako je sada u pitanju nogomet, a ne politika, te čestitao Hrvatima na prolasku.

'Slava Hrvatskoj!'

Ruske sportske novine Sport Ekspress smatraju kako su Hrvati shvatili da im „nije potreban stadion Lužnjiki koji vatreno navija protiv njih i pun je srpskih zastava i da moraju hitno smanjiti tenzije, jer sada više nitko ne misli na igru, svi pričaju samo o Vidi. A ekipa takve stvari uvijek osjeti“. Novinar Dimitrij Simonov, u članku Slava Hrvatskoj! pozorava da je u sadašnjoj situacij moral hrvatske reprezentacije može niži nego što bi bio da nije bilo ispada Vide i Vukojevića. "Svi se sjećamo primjera Švicarske, koja ništa nije uspjela pokazati poslije političkih gesti Granita Xhake i Xherdana Shaqirija“, ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska je rusofilska, a to je među Slavenima iznimka'

No Beyond Russia prenosi i članak s popularnog ruskog portala Vzgljad. Tamo novinar Dmitri Bavarin jasno ističe kako "Zagreb nije radio nikakve neugodnosti Moskvi, nije sudjelovao u antiruskoj histeriji, a na kulturnoj, informativnoj i društvenoj razini Hrvatska ostaje rusofilska država, što je realno, za slavenske države, iznimka".

Kako bi dodatno približio "hrvatski problem", ističe i kako Rusija podržava Srbe koju mnogi Hrvati vide kao povijesne neprijatelje te ih pita ih kako bi se oni osjećali u obrnutoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biste li vi bili tako velikodušni?

"Biste li bili tako velikodušni kada bi se radilo o narodu koji podržava vašeg povijesnog (kako dosta Hrvata razmišlja) neprijatelja. Općenito, ne treba biti većim Srbima od samih Srba. Ponekad je to smiješno, a ponekad se i pretjera - nogomet i operaciju “Oluja” ne treba dovoditi u isti kontekst" ističe u članku "Ne trebamo biti veći Srbi od Srba", zaključujući: "Gdje su još u svijetu postavljeni spomenici Puškinu, Gagarinu i Jesenjinu u posljednje vrijeme? Znate gdje? U Hrvatskoj" završava svoj članak poznati novinar.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo