ŠIMUNIĆ ŽESTOKO NAGAZIO SOSU: / Legendarni Joe otkriva zašto je Borna donio jako lošu odluku - 'Sramota i veliko razočaranje'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Šimunić se dalje pita zašto je Sosa odabrao Njemačku i tvrdi da bi poziv u A selekciju Hrvatske dobio vrlo brzo

10.5.2021.
10:08
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Činjenicu da će mladi lijevi bek Borna Sosa igrati za njemačku reprezentaciju, a ne za Vatrene, dosta su loše podnijeli djelatnici HNS-a. Vijest je vrlo loše "sjela" i legendarnom Josipu Šimuniću, bivšem reprezentativcu, a danas izborniku U-19 reprezentacije.

Šimunić je za CroatianSports.com komentirao kako je veoma razočaran Sosinom odlukom, a pojasnio je i zašto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razočaravajuća je to vijest. Borna je bio u sustavu hrvatskog nogometa sedam ili osam godina, nastupao za sve mlađe dobne skupine reprezentacije i sljedeći prirodni korak bio je njegov nastup za seniorsku momčad. Samo on zna zašto se odlučio na ovakav korak. Za mene je to veliko razočaranje", rekao je Šimunić.

Image
GOLEMI PREOKRET U 'SLUČAJU SOSA': /

Borna ipak nema pravo nastupa za Njemačku? Postoji novo pravilo koje mijenja situaciju

Image
GOLEMI PREOKRET U 'SLUČAJU SOSA': /

Borna ipak nema pravo nastupa za Njemačku? Postoji novo pravilo koje mijenja situaciju

Image

20.03.2017., Zagreb - Trening hrvatske nogometne reprezentacija na pomocnom igralistu Hitrec Kacian uoci utakmice s Ukrajinom. Josip Simunic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

'To nije dobra odluka'

Šimunić se dalje pita zašto je Sosa odabrao Njemačku i tvrdi da bi poziv u A selekciju Hrvatske dobio vrlo brzo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iza njega je sjajna sezona. Po dolasku u Njemačku malo se patio, nije se mladom igraču lako adaptirati na tešku ligu po dolasku iz hrvatskog prvenstva, ali sad igra vrlo, vrlo dobro. Drago mi je zbog njega zbog toga. A zašto je odabrao Njemačku, to zna samo on. Bilo je samo pitanje vremena kad će dobiti poziv za A reprezentaciju, no ili je bio nesretan što poziv nije dobio ranije ili ga je netko, po mom mišljenju, jako loše savjetovao", uvjerava Šimunić.

U sličnoj situaciji je bio i on, samo što je on bio Hrvat u Australiji koji je odabrao igrati za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako si rođen i odgojen u Hrvatskoj, ako imaš hrvatsko nasljeđe, onda je po meni normalno da igraš za Hrvatsku. Ja sam rođen u Australiji, a roditelji su mi Hrvati. Mogao sam birati za koju ću od tih reprezentacija igrati. Osjećao sam se kao Hrvat i zato sam odabrao hrvatsku reprezentaciju. Na prvi nastup za reprezentaciju sam čekao više od pet godina. Isplatilo se. Koliko ja shvaćam, ovaj dečko nema puno veze s Njemačkom osim što ondje igra. Meni to nema smisla. Njemačka nije napravila ništa pogrešno, vodi se svojim interesima i to je u redu, ali je razočaravajuće. Prema mom mišljenju to nije dobra odluka, ali on ju je donio i ja mu zaista želim sve najbolje", kaže Šimunić.

Image

09.03.2020., Zagreb - Izbornik nogometne U-19 reprezentacije Josip Simunic najavio je na konferenciji za medije Elitno kolo kvalifikacija za Europsko prvenstvo, koje ce biti odrzano u Hrvatskoj, a izbornik nogometne U-21 reprezentacije Igor Biscan predstavio je listu igraca za kvalifikacijske utakmice za odlazak na Europsko prvenstvo. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

'Sramotno je i razočaran sam'

Sosa je rekao kako se odlučio za Njemačku iz poslovnih razloga, a Šimuniću se to baš i ne sviđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslovne odluke mogu biti dobre i loše. Po meni je ovo loša odluka. Ali što u ovom kontekstu znači poslovna odluka? Hoće li zbog nje imati više sponzora u Njemačkoj? Po meni je to sramotna odluka. Ne mogu reći koliko sam razočaran, ali što se tu može napraviti? Toliko puno ljudi dalo je svoje živote za ovu zastavu i zemlju, a netko tko je prošao kroz cijeli HNS-ov sustav donese ovakvu odluku. Ne kritiziram ga, on je dobar dečko i vrlo dobar igrač, ali po meni je donio krivu odluku", veli legendarni Vatreni.

Na koncu mu je poželio sreći i ponovio je riječi izbornika Zlatka Dalića, a se nikoga neće moliti da igra za reprezentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možete nekoga moliti da igra za reprezentaciju. Tko to ne želi, može ići, sretno mu. Mislim da je loše savjetovan. Nikakav novac nije vrjedniji od nastupa za hrvatsku reprezentaciju, to je nemoguće. Sretno mu", zaključio je Šimunić uz napomenu da će Sosa morati živjeti s odlukom koju je donio.

Image

03.09.2017., stadion Maksimir, Zagreb - Kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji, skupina I, Hrvatska - Kosovo. Domagoj Vida, Luka Modric, Josip Simunic. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

'Mislim da on i dalje voli Hrvatsku'

"Morat će živjeti s odlukom koju je donio. Nitko mu ništa neće napraviti kad dođe u Hrvatsku, nismo divljaci. Ja na to gledam kao na nogometnu odluku i po meni je ona loša. Mnogo je u njega uloženo, vremena, energije, treninga, svega, a on se odlučio za Njemačku. Ja pretpostavljam da on i dalje voli Hrvatsku", veli Šimunić i na kraju otkriva kako je i on imao ponudu Njemačke svojevremeno, ali ju je glatko odbio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mene su neslužbeno pitali želim li igrati za njemačku reprezentaciju. Hvala, ali ne znam kako je to moguće. Ja sam Hrvat rođen u Australiji, ne mogu igrati za Njemačku. Meni je to normalno, ali 20 godina kasnije je to za nekog drugačiji scenarij. Meni se san ostvario igranjem za hrvatsku reprezentaciju", rekao je Šimunić.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo