SLUŽBENO JE, PSG JE PRVAK FRANCUSKE: / Kalinić ispao, znaju se putnici u Europu, a liga je izgubila preko 100 milijuna eura

Image
Foto: Profimedia

Francuske vlasti su donijele odluku da nema velikih sportskih natjecanja do rujna

30.4.2020.
18:16
Profimedia
VOYO logo

Nogometaši PSG-a proglašeni su prvacima, a natjecanje u francuskoj Prvoj i Drugoj ligi je prekinuto odlukom vodstva Profesionalne nogometne lige (LFP), priopćili su u četvrtak iz ove organizacije.

Image
HOĆE LI PSG IPAK POSTATI FRANCUSKI PRVAK?: /

Sezona je poništena, a uskoro će se znati svi detalji

Image
HOĆE LI PSG IPAK POSTATI FRANCUSKI PRVAK?: /

Sezona je poništena, a uskoro će se znati svi detalji

Tako je PSG administrativnom odlukom treću godinu zaredom, a ukupno deveti put u povijesti osvojio naslov francuskog prvaka. U trenutku prekida prvenstva Parižani su imali 12 bodova prednosti, uz utakmicu manje, od drugoplasiranog Marseillea. Spomenuti dvojac će predstavljati Francusku u sljedećem izdanju Lige prvaka, a to može izboriti i trećeplasirani Rennes kroz kvalifikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putnici u Europu

Najveći gubitnik ovakvog raspleta je Lyon, koji je nakon više od dvadeset godina ostao bez nastupa u nekom od europskih klupskih natjecanja pod ingerencijom UEFA-e. U Europsku ligu su se plasirali Lille i Reims, a Nice će u kvalifikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvoligaško društvo će napustiti Toulouse, čiji je član hrvatski ratar Lovre Kalinić, i Amiens, a promovirani su prvak Druge lige Lorient (54 boda) i drugoplasirani Lens (53). Potonja odluka bi mogla pokrenuti i nekoliko sudskih tužbi, jer je u trenutku prekida na ljestvici Druge lige najboljih pet klubova bilo unutar samo četiri boda. Zakinuti su ostali Ajaccio (52), Trojes (51) i Clermont (50).

Veliki gubici

Odluka o prekidu natjecanja u Prvoj i Drugoj nogometnoj ligi izravna je posljedica odluke francuskih vlasti da nema velikih sportskih natjecanja do rujna, a nogomet je posebno apostrofiran. Tom odlukom nisu pogođeni samo navijači koji su ostali bez zabave, kao ni klubovi koji su ostali bez prilike boriti se za mjesta u europskim klupskim natjecanjima, već i LFP koji je izgubio 110 milijuna eura od televizijskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, odluka o prekidu natjecanja nagnala je TV kuću Canal Plus na raskid ugovora s LFP-om prije nego što su uplatili 110 milijuna eura za preostali dio prava na prijenose utakmica Prve lige, koja su kupili zajedno s BeIn Sportom za četverogodišnje razdoblje od 2016. do 2020. Ukupna vrijednost ugovora je bila 762 milijuna eura, prenosi francuski sportski dnevnik L'Equipe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo