GLAS IZ CROATIJE IZ ZMIJAVACA / Nepoznato o novom treneru Hajduka: 'Uvijek je bio odlikaš, obiteljski je čovjek, a kod nas je napravio čudo'

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

'Kao dijete bio je odlikaš, nije znao dobiti četvorku. Bio je jedan od naših najvećih talenata. Pravi je obiteljski čovjek, nekoliko puta tjedno je u crkvi i što se može reći - domaći je, pravi čovjek'

17.9.2022.
10:10
Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

Hajduku i treneru Valdasu Dambrauskasu su se od ponedjeljka razdvojili putevi. Dok su mediji i zainteresirana javnost raspravljali o opravdanosti odluke splitskog kluba da se raziđe s litavskim stručnjakom, koji im je nakon devet godina donio trofej i nakon punog desetljeća drugo mjesto na tablici, jedan čovjek je negdje u Splitu razmišljao kako pobijediti Rijeku 48 sati kasnije.

Riječ je, naravno, o Mislavu Karoglanu koji je s pozicije pomoćnika iznenada stigao na mjesto glavnog stratega Hajduka. Karoglan je smislio kako i pobijedio Rijeku te ga za vikend čeka novi izazov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hermetički zatvoreni Hajduk ne pušta u javnost informaciju je li ovaj 40-godišnji trener privremeno rješenje samo do reprezentativne pauze, zimske stanke ili pak s njim imaju dugoročne planove, no Karoglan, iako relativno nepoznat ljubiteljima nogometa izvan dalmatinskog bazena, zasigurno zavrjeđuje pažnju.

Image
Vatreni Jadranski derbi /

GALERIJA Torcida usijala atmosferu, a Armada poslala žestoku poruku svojim igračima: 'Mi idemo svuda, a vi...'

Image
Vatreni Jadranski derbi /

GALERIJA Torcida usijala atmosferu, a Armada poslala žestoku poruku svojim igračima: 'Mi idemo svuda, a vi...'

Veznjak lutalica, cijenjen od BiH do Singapura

Igračka karijera mu je bila solidna. Igrao je veznog igrača, a tijekom seniorske karijere igrao je u Posušju, Kamen Ingradu, mostarskom Zrinjskom. Put ga je vodio i u Hapoel Nazareth i Široki Brijeg u kojem je ostavio dubok trag. Imao je i izlet u slovačku ligu, točnije u Žilinu, a po povratku je igrao za Rijeku. Vraćao se i u Široki Brijeg da bi od 2011. do 2013. godine bio glavni igrač singapurskog prvoligaša Warriors FC-a (nekoć SAFFC) za koji je u nešto manje od 90 nastupa postigao 60-ak pogodaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred kraj karijere se vratio u Dalmatinsku zagoru te je oblačio dres Imotskog, Kamena iz Ivanbegovine i naravno, Croatije iz Zmijavaca.

U rodnom listu mu piše Imotski, no Karoglan je dijete, desetak minuta vožnje udaljenih, Zmijavaca u kojima je napravio svoje prve nogometne korake, završio igračku i počeo trenersku karijeru. Upravo zato nije bilo boljeg mjesta da saznamo tko je Mislav Karlogan, a sportski direktor Croatije iz Zmijavaca, Svetimir Mrkonjić, je idealna osoba da nam to otkrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bio je odlikaš od malih nogu'

Mrkonjić Karoglana zna još od malih noga s obzirom na to da je novi trener Hajduka odrastao tristotinjak metara od igrališta Croatije. Odmah nam je naglasio kako bi volio govoriti iz perspektive nekog tko je s Karoglanom profesionalno surađivao, iako ga poznaje cijeli život.

"Ja njega znam otkad je bio mali. Bio je krasno dijete i uz to odlikaš, za njega je dobit četiri bila nepoznanica. Uvijek je bio odlikaš. Igrao je uz to i nogomet i bio je jedan od većih talenata na ovim prostorima. Plemenit igrač, polu špica, prava desetka koja ima viziju. Kakav je bio kroz život takav je bio i na terenu. Moram reći da je pravi obiteljski čovjek i sad mogu reći, a što nitko ne govori, čovjek koji je nedjeljno dva ili tri puta u crkvi. Domaći je istinski, pravi čovjek i tu nema riječi", počeo nam je Karoglanovu priču Svetimir Mrkonjić od samog početka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče igračke karijere ona bi vjerojatno bila i veća da nije imao tu jednu jako nezgodnu ozljedu kada je u mladoj reprezentaciji slomio nogu s nekih 15 godina. To mu je uskratilo jednu sezonu u godinama kada je to najbitnije. Izgubio je tu godinu dana u najvažnijim godinama. Vratio se i na kraju je napravio lijepu karijeru. Eto u Širokom je bio glavni igrač i dan danas ga cijene tamo. Da je htio mogao je postati reprezentativac BiH", otkriva nam sportski direktor Croatije iz Zmijavaca detalje iz Karoglanove karijere.

'Kod nas je napravio malo čudo'

Kako se današnji trener Hajduka pred u poznim igračkim danima vratio u rodni kraj nakon što je dulji period proveo u Singapuru, tako je posljednje utakmice odigrao upravo u Zmijavcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je kod nas igrao jednu godinu dana, godine čine svoje, obitelj, došla djeca. On je išao u akademiju gdje je sve završavao s odličnim. Odmah se vidjelo da ima talent za nešto takvo", kaže nam Mrkonjić te dodaje kako im se nije bilo teško odlučiti da mu upravo oni daju prvi trenerski angažman.

Karoglan je 2015./2016. preuzeo ekipu krajem sezone te je klub zadržao u 3. HNL-Jug da bi iduće sezone završio treći, a 2017./2018. i osvojio ligu. Dobio je nagradu za najboljeg trenera Dalmacije, a nakon što je klub odlučio da ipak neće ići u ligu više on pronalazi novi izazov u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod nas je napravio čudo. Pod njegovom palicom je Croatia igrala krasan nogomet kojem su se svi divili. Napravio je i u Zadru sjajne rezultate. Zadar je u to vrijeme, kada je on otišao tamo bio, što se kaže, na koljenima, a on im je osim rezultata dao i prepoznatljivu igru", prepričava Mrkonjić.

I na drugom kraju Dalmacije je ostavio traga. Naime, sa Zadranima je 2019. godine zauzeo osmo mjestu u 2. HNL znatno ih podigavši u tom periodu no oni su izgubili licencu i ispali iz lige te je Karlogan morao potražiti novi angažman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U pripremi ide u svaki detalj'

"Planirao sam ostati i već naveliko razmišljao o svemu tome, ali nažalost, ta priča s licencom je sve promijenila. Obitelj je u mom životu na prvom mjestu i s obzirom na to da imam jednogodišnjeg sina, odlučio sam se vratiti kući i pronaći posao negdje bliže", izjavio je tada Karlogan i dodao kako se nada da će se sa Zadrom susresti opet u nekim boljim okolnostima.

U to vrijeme su već neke stvari u Hajdukovoj Akademiji krenule nabolje te je Karoglan dobio mjesto trenera kadeta, a dolaskom Lukše Jakobušića postao je hrvatski član stožera Jensa Gustafssona i Valdasa Dambrauskasa. Sve do ponedjeljka kada je zasjeo na klupu Majstora s mora u ulozi glavnog trenera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad priprema utakmicu ide u svaki detalj. Pravi je perfekcionist u svom poslu i ima viziju. Ali vrlo bitna stvar je da je jako posvećen igračima, psiholog je dobar. On s igračima puno razgovara i igrači ga vole. Ima u jednom čovjeku sve što u nogometu trebate i tražite. Probleme ne prelama preko koljena nego na fini i kulturan pokušava izvući sve najbolje iz igrača", na brzinu nam je Mrkonjić profilirao novo lice na Hajdukovoj klupi pa onda opširno objasnio kakvom nogometu Karoglan teži.

'Igra jedan netipičan dalmatinski nogomet'

"Filozofija je slična onome što je on bio kao igrač. Što više kombinatorike, što više posjeda. Voli atraktivan nogomet i teži tome da brzo dođe do protivničkog gola. Gaji jedan moderan nogomet. Prije par godina kad je bio naš trener ja sam u jednom intervjuu izjavio da zahvaljujući Mislavu Karoglanu da Croatia igra jedan netipičan dalmatinski nogomet", uz znakovitu stanku na kraju rečenice konstatirao je naš sugovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, zagrizao sam i pitao 'a što to znači netipičan dalmatinski nogomet', a Mrkonjić je imao spreman odgovor.

"Vi u Dalmaciji na tim razinama ćete teško naći ekipu koja je igrala nogomet po tlu. Ispast ću grub ako kažem kao mala Barcelona. Imam osjećaj da bi izvadio van igrača koji bi napamet i bez veze izbio loptu vanka. Na terenu je bilo 'primi gol, ali to mi nećeš igrat", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako mu se da vremena, Hrvatska će imati što vidjeti'

Pred kraj smo se okrenuli onome što navijači Hajduka mogu očekivati na zelenom travnjaku dok je Karoglan na klupi Bilih.

"Za mene nije čudo da je postao trener Hajduka. Mislim da je samo pitanje koliko daleko će završiti, a završit će daleko. U to sam siguran jer znam koliko je predan tomu, za to živi, ali za takvog trenera morate dati prostora i vremena. Ne može se vizija ostvariti za mjesec dana. On ne prizna igrača koji ne igra nogomet. Da mu je dat period od godinu, dvije dana, ja odgovorno tvrdim da bi hrvatski nogomet imao što vidjeti" konstatirao je Mrkonjić te poentirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi bi mi voljeli da Hajduk bude prvak, ali po meni je to nemoguća misija, a smatram da bi Mislav s postojećim kadrom uzeo drugo mjesto. To je realno, on to može ostvariti, a dugoročno mislim da bi imao što reći. Bila bi prava šteta da mu se ne da prilika, odriješene ruke i vrijeme. U tom slučaju smatram da bi Mislav Karoglan to opravdao. Analitičan, studiozan, ide u detalje, a i veliki je radnik te uz to dobar je psiholog. On je jedan jak karakter. S jedne strane nikad neće saginjati glavu, a ni ići ispod pojasa", zaključio je naš sugovornik, a za kraj razgovora dodao tek kako se ne bi iznenadio 'da ga jednog dana vidimo na velikoj europskoj sceni'.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo