Lia Thomas / Transrodna plivačica porazila olimpijsku doprvakinju s najboljim vremenom sezone

Image
Foto: Profimedia

Drugoplasirana je završila Emma Weyant, koja je osvojila srebrnu medalju u ovom natjecaju prošlo ljeto na Olimpijskim igrama u Tokiju.

18.3.2022.
18:20
Profimedia
VOYO logo

Lia Thomas preuzela je utrku u plivanju slobodnim stilom na 450 metara i time postavila najbolje vrijeme sezone u NCAA natjecanju u plivanju, što je najviša razina američkog sveučilišnog sporta.

Thomas je slavila s rezultatom od 4 minute i 33 sekunde, čime je postavila najbolje vrijeme sezone. Drugoplasirana je završila Emma Weyant, koja je osvojila srebrnu medalju u ovom natjecaju prošlo ljeto na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam imala puno očekivanja za ovu utrku. Sretna sam što sam se mogla natjecati najbolje što mogu," rekla je Thomas, koja nije očekivala ovaj rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izazvala raspravu zbog natjecanja

Ono što cijelu priču čini kompliciranom jest činjenica da je 22-godišnjakinja do prije tri godine natjecala u muškoj konkurenciji i zvala se William.

Tema transrodnih sportašica aktualna je već neko vrijeme u sportskoj javnosti, a slučaj Lije Thomas je posljednjih dana goruće pitanje u Americi. Naime, u prosincu je strasti uzburkala plivačka dužnosnica Cynthia Millen davši ostavku uz objašnjenje da ne može biti u sportu u kojem se dopušta biološkim muškarcima da se natječu protiv bioloških žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, prošli je mjesec na adresu vodećih ljudi američkog sveučilišnog sporta stiglo pismo 16 anonimnih plivačica koji zahtjevaju da se Liji Thomas zabrani natjecanje u ženskoj konkurenciji no stigao je odgovor s druge strane u kojem je 310 plivačkih dužnosnika i natjecatelja izrazilo podršku Thomas.

"Imam dvije kćeri. Ženski je sport za žene"

Fadde Mikhail američki je političar u republikanskoj stranci. Kandidat za nadolazeće izbore za američki kongres na Twitteru je objavio kako se ne slaže s odlukom da se transrodne plivačice natječu u konkurenciji žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam dvije mlade kćeri koje su taman počele pokazivati interes u sportu. Ne želim ih pogledati jednog dana u oči i objasniti zašto bi najbolje mogli biti na drugom mjestu. Ovo je potpuno nepošteno, ženski je sport za žene," napisao je Mikhail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo