DERBI NA JEDNU UTAKMICU / Večer u kojoj se 'ronaldovski' Olić oprostio od Maksimira i kada se 'Dudu' predstavio navijačima: Kranjčar je trofej nosio Boysima

Image
Foto: PIXSELL, Igor Kralj

Ove subote igra se Superkup, a drugu godinu zaredom na Maksimiru će snage odmjeriti Dinamo i Hajduk. Otkada se Superkup igra na jednu utakmicu, Plavi su četiri puta bili domaćini Superkup derbija i sva četiri puta su slavili

10.7.2023.
13:57
PIXSELL, Igor Kralj
VOYO logo

Prvi takav Superkup derbi koji se igrao na jednu utakmicu odigran je 2003. godine. Vruće ljetne večeri na Maksimiru se skupilo oko 10 tisuća duša, dok je Torcida došla u skromnom broju, možda dvije do tri stotine. Premijeru na klupi Plavih imao je Nikola Jurčević, a Ivica Olić tog je dana odigrao svoju posljednju utakmicu u dresu Dinama. I doista, otišao je sa stilom.

Image
BIŠĆAN IMA RAZLOGA ZA BRIGU /

Dinamo odigrao 'generalku' pred početak sezone i ostao bez pobjede: Igrali svi reprezentativci

Image
BIŠĆAN IMA RAZLOGA ZA BRIGU /

Dinamo odigrao 'generalku' pred početak sezone i ostao bez pobjede: Igrali svi reprezentativci

Večer je bolje počela za goste, do tada već trostruke osvajače Superkupa, od ukupno četiri odigrana. Tomislav Rukavina u 24. minuti zabio je prekrasan pogodak protiv svojeg bivšeg kluba i doveo Splićane u vodstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na scenu je tada stupio Ivica Olić, igrač koji je u sezoni 2001./2002. sa NK Zagrebom pokorio HNL čime je zaslužio poziv Dinama. U šampionskoj sezoni Dinama također je bio izvanredan, a onda je u tom Superkupu dodatno zablistao i ujedno se tom utakmicom oprostio od zagrebačke publike prije nego što je otišao u moskovski CSKA.

Simultanka

Dinamov je napadač unosio nemir u suparničkoj obrani, a gostujući braniči nisu uspjeli izdržati takav pritisak. Nakon što je u driblingu prošao trojicu igrača Olić je poslao rolicu Anti Tomiću, današnjem Bišćanovom pomoćniku, koji je loptu smjestio iza leđa vratara Zlatka Runje u 32. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pauze, Olić je u 48. ponovo poput brzog vlaka projurio suparničkom obranom i asistirao Goci Sedloskom, koji je samo podmetnuo nogu za Dinamovo vodstvo.

Nervoza je bila sve veća, a djelitelj pravde, tada mladi Ivan Bebek, zbog žestokih je prigovora isključio Deana Računicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavio se igrač koji je kasnije zarobio srca svih Hrvata

Crveni karton poljuljao je obranu Splićana gotovo kao i Olićeva jurnjava, pa su već minutu nakon primili i novi pogodak. A strijelac je bio - Eduardo Da Silva ''Dudu''. Mlađahni Brazilac u 75. je minuti projurio kraj Hajdukove obrane i sa ruba kaznenog prostora neobranjivo loptu poslao u suprotni kut mreže Zlatka Runje.

U samom finišu utakmice, kada se već slavio novi trofej u maksimirskim vitrinama, ''Dudu'' je još jednom razgalio dinamovce i na svojstven način im poručio da će od njega vidjeti još puno, puno toga. Prošao je po lijevoj strani i oštrim, prizemnim ubačajem pronašao Daria Zahoru koji je postavio konačan rezultat od 4-1 i Plavima donio drugi Superkup u nizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mali 'Cico' sa kapetanskom vrpcom i peharom u rukama trčao je prema Bad Blue Boysima

Pravo feštarsko raspoloženje vladalo je na Maksimiru, ali tada nisu mogli ni slutiti kako će iduće dvije godine ostati bez prvenstvenog naslova. Naime, Hajduk je iduće dvije sezone osvajao naslov prvaka Hrvatske, a nakon toga uslijedila je neviđena suša u splitskim vitrinama.

Do idućeg Superkup derbija na Maksimiru čekalo se do 2010. godine, a u međuvremenu Dinamov kapetan iz 2003. postao je ljubimac navijača Hajduka, ''Dudu'' je postao prvi topnik Hrvatske, a na scenu je stupio Luka Modrić...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo