OBJAVLJEN ZASTRAŠUJUĆI IZVJEŠTAJ O ZLOSTAVLJANJU MLADIH JAPANSKIH SPORTAŠA: / 'U Japanu je to često dio iskustva...'

Image
Foto: Profimedia

Nakon zlostavljanja su zabilježeni primjeri depresije, doživotne traume, a nažalost, neki od sportaša su počinili samoubojstvo

21.7.2020.
13:05
Profimedia
VOYO logo

U tjednu u kojem su trebale početi Olimpijske igre u Tokiju, Human Rights Watch je objavio izvještaj o fizičkom, seksualnom i verbalnom zlostavljanju mladih japanskih sportaša od strane svojih trenera.

Image
OHRABRUJUĆE VIJESTI IZ SAD-A: /

U NBA-u nema pozitivnih slučajeva u posljednjim rundama testiranja na koronavirus

Image
OHRABRUJUĆE VIJESTI IZ SAD-A: /

U NBA-u nema pozitivnih slučajeva u posljednjim rundama testiranja na koronavirus

Izvještaj pod naslovom "Dobio sam toliko udaraca, da ih ne mogu nabrojati - zlostavljanje djece sportaša u Japanu" dokumentira niz različitih načina zlostavljanja koja trpe djeca u japanskom sportu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 800 sportaša iz 50 sportova, uključujući olimpijce i paraolimpijce, sudjelovalo je u istraživanju provedenom između ožujka i lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stravične posljedice

U izvještaju se navodi kako su mali sportaši udarani po licu, zatim nogama, raznim predmetima poput palica, reketa ili bambusovih štapova, davljeni, lišeni vode, te seksualno zlostavljani i uznemiravani.

Kao rezultat zlostavljanja su zabilježeni primjeri depresije, doživotne traume, a nažalost, neki od sportaša su počinili samoubojstvo nakon što su pretrpjeli zlostavljanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Česti slučaj

"Sudjelovanje u sportu trebalo bi djeci pružiti radost igranja, kao i priliku za fizički i mentalni razvoj i rast", navodi se u izvješću.

"Međutim, u Japanu su nasilje i zlostavljanje često dio iskustva djeteta sportaša. Kao rezultat toga, sport je bio uzrok boli, straha i nevolja puno previše japanske djece."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sportaši s kojima je Human Rights Watch razgovarao opisali su kulturu nekažnjavanja trenera koji zlostavljaju.

Reforme protiv nasilja

Japan je uveo reforme usmjerene na uklanjanje fizičkog kažnjavanja u sportu, poznatog kao "taibatsu", no Human Rights Watch utvrdio je da su te reforme neobavezne "smjernice" umjesto pravila, te da je napredak "neujednačen i nije nadziran, kao i da ne postoji obvezno izvještavanje o pritužbama zbog zlostavljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U našem izvješću pokazujemo da reforme provedene u 2013. nisu obvezne i nisu provedene", rekla je direktorica Human Rights Watcha Minky Worden za Deutsche Welle.

"Sve dok sportski savezi i škole štite trenere nasilnike, djeca neće biti sigurna," dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruka MOO-a

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je priznao izvještaj Human Rights Watcha poručivši kako su "zloupotrebe bilo koje vrste suprotne vrijednostima olimpizma, koji poziva na poštovanje svih u sportu."

"Svi članovi društva jednaki su u pravu na poštovanje i dostojanstvo, kao što svi sportaši imaju i pravo na sigurno sportsko okruženje - ono koje je pošteno, pravično i bez bilo kakvih oblika uznemiravanja i zlostavljanja," naveo je MOO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olimpijske igre u Tokiju trebale su se održati od 24. srpnja do 9. kolovoza ove godine, no zbog pandemije koronavirusa pomaknute su za godinu dana.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo