NAŠ SPECIJALNI REPORTER JAVLJA: / Hrvatice priredile golemu senzaciju na startu

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
3.6.2016.
13:08
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Osim uvjerljive pobjede, posebno ohrabruje izvrsna igra koju je prikazala naša podmlađena reprezentacija. U Australiju, naime, nisu putovale ponajbolje reprezentativke Maja Poljak, Senna Ušić Jogunica, Ivana Miloš, Katarina Barun Šušnjar, Tamara Sušić, Jelena Alajbeg, Nikolina Božićević, pa je izbornik Miroslav Aksentijević poveo na put čak šest debitantica, Rene Šain, Emu Strunjak, Brunu Vranković, Ivu Jurišić, Beti Dumančić i Leu Cvetnić. Premda su pobjedu osigurale one najiskusnije igračice, Mia Jerkov, Samanta Fabris, Mira Topić, Ana Grbac, ne manji dopinos dale su Rene Šain, Ema Strunjak i Beta Dumančić. Osim nešto slabije, ali ne i loše igre u drugom setu, naše reprezentativke su sve ostale setove odigrale u vrhunskom stilu. Zahvaljujući 12-dnevnim pripremama u Rovinju te 7-dnevnim u Australiji, gdje su pobijedile reprezentacije Australije, Novog Zelanda te Univesity New Mexico, naše su igračice u pravi trenutak došle u odličnu formu.

Slabiji drugi set

Prvi set protiv reprezentacije Kube, koji su započele Šain, Grbac, Strunjak, Topić, Jerkov, Dumančić, Fabris, bio je možda najbolje odigrani set naše reprezentacije posljednjih godina. U igri naših reprezentativki sve je funkcioniralo gotovo savršeno: napad izvanredan, besprijekorni prijem, izvanredna blok igra, vrlo dobar servis... Kubanke nisu mogle zaustaviti udarce Fabris i Jerkov, dok su Topić i Šain bile nepogrešive pri prijemu. Odlično su igrale i 17-godišnja Strunjak, kao i Dumančić i Grbac. Naše reprezentativke povele su s 2:0, tu su prednost povećavale i održavale te su na kraju dobile set s 25:17.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom setu vodila se puno izjednačenija borba, hrvatske igračice i dalje su igrale izvrsno, no Kubanke su bitno podignule razinu igru, tako da se za svaki poen vodila teška borba. Ana Grbac napravila je seriju sjajnih servisa, Rene Šain spasila je nekoliko već izgubljenih lopti, pa su se nakon stalnog izmjenjivanja u vodstvu, naše reprezentativke napokon odvojile prvo na 8:6, a potom i na 12:9. Pri tomu su blokirali gotovo sve napade sjajne Melise Vargas, najbolje mlade igračice na svijetu. Međutim Kubanke su pojačale tempo, počele su izvanredno servirati pa su potkraj seta, zahvaljujući prvim pogreškama naših igračica, najprije povele s 21:19, da bi na kraju osvojile set s 25:21.

U trećem setu nastavila se ogorčena borba za svaki poen, momčadi su se opet izmjenjivale u vodstvu, ali nitko se nije mogao odvojiti na više od dva poena razlike. Naše su napravile nekoliko pogrešnih servisa, međutim sredinom seta ponovno su se razigrale te su se uspjele odvojiti na 16:13. Nakon toga Fabris, Topić, Jerkov, Grbac odigrale su nekoliko vrhunskih akcija i napada, cijele je momčad ponovno zaigrala kao u pvom setu pa je na kraju osvojila i treći set s 25:17.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu protiv Kolumbije

Zahvaljujući izvrsnim servisima Vargasove Kuba je na početku četvrtog seta, osvojila zaredom čak pet poena. Kubanke su povele s 10:5, ali tada su hrvatske reprezentativke opet zaigrale vrhunsku odbojku, preokrenule su rezultat te najprije povele s 16:13, da bi na kraju trijumfirale s 25:18.

U subotu hrvatska reprezentacija igra s Kolumbijom, a u nedjelju s domaćinima Australijom. Nakon toga reprezentacija seli u Južnu Ameriku, u Peru, gdje će im u drugom krugu World Grand Prixa protivnice ponovno biti Kubanke te reprezentacije Alžira i Perua. Nakon toga tri prvoplasirane reprezentacije odlaze na Final four World Grand Prixa u Kazahstan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je igrala u sastavu Rene Šain, Ana Grbac, Ema Strunjak, Iva Jurišić, Mira Topić, Bruna Vranković, Beta Dumančić, Samanta Fabris, Karla Klarić, Bernarda Brčić, Lea Cvetnić,

Kuba: Palma Rodriguez, Gracia Gonzales, Rojas Orta, Vargas Abreu, Hernandes Santas, Lescaj, Borrell Cruz, Sanchez Savon, Casanova Alvares, Matienzo Linares, Alvarez Hernandez, Rodriguez Lopez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo