SASVIM POSEBAN ATLETSKI MITING: / Održana premijera filma o natjecanju koje više od 60 godina oduševljava Zagrepčane

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U zagrebačkom Kinu Europa premijerno je prikazan dokumentarni film Hanžekovićev memorijal, priča o najstarijoj sportskoj priredbi u Hrvatskoj. Natjecanje koje je 1951.

1.12.2017.
13:04
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Miting je već godinama stjecište najvećih zvijezda svjetske atletike, pri čemu skoro da i nema svjetskog i olimpijskog prvaka ili svjetskog rekordera koji nije nastupio u Memorijalnoj utrci na 110 metara prepone koje nosi ime Borisa Hanžekovića. Neke od tih utrka prikazane su i u ovom filmu.

Dokumentarni film obuhvaća razdoblje od legendarne Hanžekovićeve pobjede nad Grkom Mantikasom do danas, a u filmu govori više od 20 sudionika, od Luciana Sušnja i Đurđe Fočić Šourek, preko Asafe Powella, Dawn Harper Nelson, Davida Olivera, Blanke Vlašić i Sandre Perković, pa do – Ćire Blaževića! Bogata arhivska građa pokriva mitinge od 50-ih godina prošlog stoljeća do današnjeg Hanžeka, uključujući i neke od najvažnijih događaja u povijesti mitinga, poput rekorda Blanke Vlašić, Usaina Bolta i najboljih svjetskih bacača kugle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izuzetno mi je drago da je miting opstao jer atletika je prije svega građanski sport, osnova svih sportova. A posvećena Borisu, njemu u čast, ona može biti primjer svima. S time se moramo ponositi, premda je početkom 1990-ih godina čak bilo jedno vrijeme kad sam se dosta morao boriti da se miting održi, jer se htjelo zatomiti Borisovo ime. Govorilo se kako nije dobro da se održava miting u ime nekoga tko je poginuo u Jasenovcu", rekao je na predstavljanju filma Marijan Hanžeković, nećak Borisa Hanžekovića i donator mitinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktorica mitinga Ivana Brkljačić uručila je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću priznanje za izniman doprinos razvoju Hanžekovićeva memorijala, a Bandić je posebno priznanje uručio Ervinu Srpu, prvom pobjedniku utrke na 110 metara prepone 1951. i 1952. godine.

Uz navedene, među brojnim osobama iz javnog života Zagreba i Hrvatske premijeri su nazočili i Tomislav Madžar, izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić, Ćiro Blažević, glavni tajnik Hrvatskog kluba olimpijaca Damir Škaro, Anamarija Bujas Čelan, Klaudija Bubalo, Marija Anzulović, Hrvoje Sep i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film je nastao u produkciji IAAF World Challenge mitinga Zagreb, AK Dinamo-Zrinjevca i Hrvatske radiotelevizije, redateljski ga potpisuje Milo Ostović, a scenarist je Marin Šarec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo