VIDEO / Tko je Hrvoje Horvat? Trener koji je u utakmici sa Srbijom postigao puno više od pobjede

Tko je Hrvoje Horvat donosi vam RTLov Boris Jovičić.

17.1.2022.
9:00
VOYO logo

Velika pobjeda nad Srbijom puno je značila i izborniku Hrvoju Horvatu. Njegova vizija reprezentacije i drastično pomlađivanje mnogi su dočekali s puno sumnje. Nakon što je klupu Nexea zamijenio onom reprezentacije, najavio je promjene i vjerovao u njih, a sada je dočekao i potvrdu da je na pravom putu. 

Strpljivo i s puno poštovanja osam godina čekao je svoju priliku. Nakon što je na svjetskom prvenstvu u Egiptu Hrvatska završila na 15. mjestu, sam Lino Červar rekao je dosta i Horvata predložio za svog nasljednika. Iako je spremno prihvatio najljepši trenerski posao na svijetu, rastanak nakon pet godina s Nexeom nije prošao bez emocija

Horvat je odmah hrabro poručio kako kreće u potpuni zaokret hrvatske igre, da će igrati oni najželjniji dresa i da će pomladiti reprezentaciju. Sve to mjesec dana prije kvalifikacija za Olimpijske igre.

"Ogroman izazov je, pritisak je, ali ja volim izazove, volim pritisak, to izvlači iz mene maksimum. Hrvatsku kakvu ja želim je Hrvatska koja je borbena, koja igra s emocijom, gdje ginemo za svaku loptu, gdje se bacamo po terenu za svaki milimetar", izjavio je Horvat tada.

Čvrsto vjerujući u svoju ideju Horvat je već za mjesec dana od imenovanja poveo Hrvatsku u kvalifikacije za Olimpijske igre. I bio je blizu Tokija, Hrvatska je odigrala dvije i pol dobre utakmce da bi ostala kratka za, još dan danas, neobjašnjivi poraz Francuske od Portugala u zadnjem napadu.

"Moramo gledati prema sljedećoj olimpijadi, prema prvenstvu koje imamo doma i što se mene tiče...", komentirao je u ožujku prošle godine te dodao da će ići u smjeru nove reprezentacije.

Nije bilo lako. Trebalo je slušati kritike i sumnje sljedećih 10 mjeseci da bi već sjajnom igrom protiv Francuske i jučerašnjom školicom rukometne taktike koju je očitao Srbiji, Horvat napokon došao na svoje.

"Kad ti ekipa odigra u jednim ovakvim uvjetima takvu jednu utakmicu onda znaš da stoje iza onog što radimo, vjeruju u ono što radimo i to je samo pohvala cijelom stožeru da smo na pravom putu, da radim dobar posao. Sigurno da je to jedna od najdražih pobjeda u trenerskoj karijeri jer je on po težini najveća", rekao je trener Horvat.

Najveća je zato što je Horvat postigao nešto puno više od pobjede. To što se dogodilo sinoć u Szegedu najbolje poznaju bivši reprezentativci koji poznaju proces između izbornika i igrača.

"Cvebi moramo čestitati. Razgovarali smo tu. Za sve te igrače on je čvrsto iza njih i to mu svaka čast i rekao je ovo je moj izbor, ovo su moji igrači, ja iza toga stojim i ti igrači su mu na najbolji mogući način vratili", komentirao je Goran Šprem, RTL-ov stručni sukomentator.

Sinergija je tako zavladala u reprezentaciji. Unatoč svim problemima Horvat je pokazao da zna i može. Hrvatski rukomet, čini se, zakoračio je u novu eru Hrvoja Horvata koja puno obećava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo