BUDUĆNOST IZGLEDA DOBRO / U kakvom je stanju rukometna 'Premijerka' ? Bez jake nacionalne lige nema niti jake reprezentacije

Image

Završeno je prvih pet kola nacionalnog rukometnog prvenstva. Premijer liga je izjednačena i konkurentna. Mladi igrači se napokon kvalitetno mogu razviti kod kuće.

15.10.2022.
11:06
VOYO logo

Prva reprezentativna pauza u novoj sezoni označila je i prvu pauzu u nacionalnom prvenstvu. U rukometnoj Premijer ligi odigrano je prvih pet kola i možemo reći kako je Liga iz godine u godinu sve zanimljivija i konkurentnija. Pojedinci se ističu i igraju zaista nevjerojatan rukomet, a osim PPD Zagreba i Nexea nema istaknutog favorita gotovo niti u jednoj utakmici. Koncept lige je jako dobro složen.

Image
SJAJNA IGRA /

Spektakularna predstava Plinara: PPD Zagreb slavio protiv Porta i stigao do prve pobjede u Ligi prvaka

Image
SJAJNA IGRA /

Spektakularna predstava Plinara: PPD Zagreb slavio protiv Porta i stigao do prve pobjede u Ligi prvaka

Premijerka se sastoji od dvije lige po osam momčadi. Četiri najbolje iz svake ligu idu u takozvanu Ligu za prvaka, dok ostale četiri idu u Ligu za ostanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PPD Zagreb i Nexe u razdvojenim su skupinama i susreću se tek u Ligi za prvaka. Iako je generalni stav bio da će se Nexe i Zagreb lagano prošetati ligom, Sesvete su, kao treća ekipa u hrvatskoj, posljednje dvije sezone pokazali da to nije tako. Rušili su Sesvećani Nexe i pokazali važnost toga da Nexe i Zagreb igraju u Premijer ligi. Zagreb je na primjer u posljednja dva kola odigrao s Bjelovarom i Trogirom i obje utakmice priuštile su nam odličan rukomet i dozu neizvjesnosti.

Skupina A Premijer lige

U skupini A trenutno je vodeća Gorica koja je u posljednjem kolu slavila protiv Dubrave. Derbi skupine A priuštio je sjajnu utakmicu dvije mlade momčadi, a na kraju je Gorica preokretom odnijela bodove iz Dubrave. Nexe je na drugom mjestu s dvije utakmice manje. Ekipa Rudara iz Ruda nalazi se na trećem mjestu i pokazali su kako će ponovno biti konkurentni u ligi. Varaždin, Dubrava, Kaštela i Metković imaju po četiri poda, dok je na posljednjem mjestu Zamet bez bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri momčadi imaju isti broj bodova što pokazuje da je liga konkurentnija nego prije. Čak i momčadi koje su ušle iz druge, odnosno prve B lige, igraju rukomet koji parira momčadima s dugim stažem u Premijer ligi.

Skupina B Premijer lige

U skupini B prvo mjesto drži PPD Zagreb s maksimalnih deset bodova, a prate ga Sesvete sa sedam bodova. Iako se očekivala velika borba između Sesveta i Poreča za drugo mjesto, momčad Silvija Ivandije pokazuje se svake sezone sve više učvršćuje na tom trećem mjestu hrvatskog rukometa. Poreč ima šest bodova, a KTC, Trogir i Osijek po četiri. Bjelovar je na tri boda, a Moslavina na dva. Dakle u drugoj skupini imamo tri momčadi s istim brojem bodova dok su posljednje dvije ekipe tik iza njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji dolaze iz različitih klubova

Kada bacite pogleda na listu strijelaca ona ponovno pokazuje atraktivnost lige. U prvih deset najboljih strijelaca samo je jedan igrač PPD Zagreba i osim dva igrača iz Sesveta ne ponavljaju se igrači iz istog kluba. Vodeći je Fabijan Grubišić koji u Varaždinu pod Matejom Miškovićem igra fantastično i pokazuje da je prerastao ovu ligu. Zabio je 47 golova u četiri utakmice uz realizaciju od gotovo 80 posto. Prate ga Damir Vučko iz Poreča i Valentino Runtas iz Rudara.

Image

Kod golmana je nešto drugačija priča. Najbolji je Dino Slavić, a prati ga Mihailo Radovanović. Golmani dva najjača hrvatska kluba dominantni su u Ligi i zaista čine razliku u odnosu na druge vratare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva ova statistika dostupna je na stranicama HRS-a što pokazuje određenu dozu digitalizacije i modernizacije. HRS je sustav zapisivanja rezultata promijenio prije nekoliko godina i digitalizacija je uvelike popularizirala ligu.

Mladi reprezentativci imaju gdje igrati

U Premijer ligi igraju mladi igrači. U derbiju između Gorice i Dubrave gledali smo kako sjajne poteze juniorskih i kadetskih reprezentativaca koji su uz pomoć nekoliko iskusnijih igrača priuštili rukomet na najvišoj razini. Barbić, Svržnjak, Lisac, Jurić, Štrković i ostali, su igrači puni potencijala i prostora za razvoj. Hršak je u top deset strijelaca lige. Ponajbolje momčadi temelje svoju igru na kombinaciji mladosti i iskustva. Koliko god to bila floskula ekipe poput Dubrave, Gorice i Sesveta su u vrhu lige, a vode se baš takvim razmišljanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Svima je postalo jasno. Mladi igrači trebaju ligu gdje će igrati. Ta liga mora biti jaka, konkurentna i popularna. Mora biti jakih utakmica i ne smije biti očitih favorita. Klubovi su sjajno rasporedili juniorske reprezentativce po ligi i napravili natjecanje koje je zaista kvalitetno. Lučin, Jaganjac, Šarac i ostali iz generacije 98 godište koje sada predvodi reprezentaciju, nisu imali mogućnost igranja u jakoj premijer ligi i bježali su van. Puno je lakše kasnije raditi s igračem koji se razvija u svome dvorištu. Napokon i naše dvorište izgleda lijepo i uređeno.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo