Legenda progovorila: 'Ivano Balić je uvijek imao povlašteni status'

Proslavljeni vratar hrvatske rukometne reprezentacije Valter Matošević za Sportski.net je progovorio o temi koja trese hrvatski rukomet.

14.12.2012.
15:33
VOYO logo

Kako ste vi kao legenda hrvatskog rukometa doživjeli novonastalu situaciju s Ivanom Balićem. Ne znam što reći, dosta se toga čulo, dosta se pričalo, dosta pročitalo u medijima, ali nitko zapravo ne zna pravu istinu. U cijeloj se toj priči dogodio strašan atak na Ivana Balića koji je definitno trebao biti na Golužinom popisu. On je karizma, ikona naše reprezentacije, najbolji rukometaš svih vremena i nikako ne mogu shvatiti kako je i zašto došlo do svega toga. No, to najbolje znaju on i naš selektor!

Mnogi situaciju pokušavaju prikazati kako se Ivanu zapravo više ne da igrati za reprezentaciju. Što je po vama prava istina? Ma dajte, što se toga tiče, ne mogu vjerovati da bi on to napravio, posebno što kao njegov bivši suigrač dobro poznajem kakav je on zapravo karakter. Koliko je samo Ivano dao hrvatskom rukometu? Uvijek se rado odazivao, igrao je, kako se kaže, s jednom nogom na terenu kada je trebalo, uvijek išao na glavu. Prevrtite malo utakmice Ivana Balića pa ćete shvatiti tko je on zapravo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteklih su se godina u medijima često potencirale nesuglasice između Gopca i Balića? Je li možda sada došlo do kulminacije svega? Znam da je Ivano uvijek bio glavni krivac za sve, ali što se zapravo događalo između njih dvojice ne bih znao, niti bih se htio miješati. Nikad se u karijeri nisam svađao ni s kim, nikad nisam komentirao tuđe svađe, tako da to neću napraviti ni sad.

Jeste li se možda čuli s nekim iz Saveza po tom pitanju? Iskreno, ne! Nisam se htio uplitati u tu priču. Vodstvo Saveza valjda najbolje zna što radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča li se u rukometnim krugovima o toj temi, jeste li vi i vaše kolege šokirani? Naravno da smo među sobom prokomentirali taj događaj. Da, šokirani smo baš iz toga razloga što znamo kakav je Ivano kao osoba i nije nam pojmljivo da bi on napravio to o čemu se priča. Priče kako je on potrošen ne drže vodu, jer igra u Atletico Madridu, jednom od najboljih klubova na svijetu i to na visokom nivou. Gledao sam njegovu zadnju utakmicu protiv Ademar Leonea, igrao je fantastično i na pravi je način kritičarima začepio usta.

Koliko je zapravo reprezentacija izgubila izostavljanjem Ivana Balića? U svakom je slučaju izgubila puno, posebno na imidžu. Ono čega vodstvo naše reprezentacije nije svjesno jest da je Ivano zbog svoje kvalitete, zbog svoje veličine na terenu, uvijek imao povlašteni status kod sudaca, uvijek mu se dosta toleriralo. S druge strane Ivano je najbolji kad ga naljute. Evo, primjer je i ova posljednja utakmica protiv Ademara u kojoj je pokazao onaj svoj poznati inat. Upravo je taj njegov inat reprezentaciji često znao donijeti pobjedu, a to će, nažalost, sada izostati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislite li da će se u budućnosti Balić ipak vratiti među Kauboje? Ne znam, ali nadam se da hoće. Volio bih da se situacija slegne, da se zaraćene strane pomire. Iskreno, moraš biti totalno lud da se odrekneš igrača kao što je Balić.

Idemo bez Ivana u Španjolsku. Što ova pomlađena Hrvatska može napraviti na SP-u? Imamo dobre igrače u sastavu, neke od najboljih na svijetu na svojim pozicijama. Tu su sad još neki dečki iz generacije do 21 godine koja je bila viceprvak Europe, to su izuzetno perspektivni dečki koji imaju kontinuitet natjecanja. Uz proslavljene aseve koji su tu već dugi niz godina mislim da možemo do polufinala, a onda je sve moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdvojite nam glavne favorite. Uz naše dečke, kao glavnog favorita istaknuo bih Španjolsku jer će kao domaćini imati sudački vjetar u leđa. To je nažalost uvijek bilo tako i ne vjerujem da će se ovaj put dogoditi izuzetak. Naravno, moram reći da uz to imaju i odličnu momčad i ne bi me iznenadilo da ih vidim na najsjajnijem postolju. Istaknuo bih još i Dance koji imaju supermomčad i pitanje je samo u kakvoj će formi doći na natjecanje. Kao veliko iznenađenje izdvojio bih Mađarsku čija je momčad po mom mišljenju sazrela za veliki rezultat.

Jeste li namjerno zaboravili Francuze? Ne, moj dojam je kako Francuzi ovaj put neće biti na razini na kojoj smo ih naučili gledati posljednjih godina. Ne ulijevaju mi povjerenje, a smatram i da će ih glave doći Karabatić i kladioničarski skandal. Ne vidim ih među četiri. Mislim da će na ovom prvenstvu krenuti njihov pad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo