MOŽEMO LI PROĆI SKUPINU / Koga je to Hrvatska zapravo izvukla na Svjetskom prvenstvu? Evo tko je nagazna mina, tko je najlakši, a tko najopasniji

Image

Svi se jamačno pitaju može li Hrvatska proći ovu skupinu, s kim to zapravo igra i koje su najveće opasnosti kod naših budućih protivnika?

1.4.2022.
20:28
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će u F skupini Svjetskoga prvenstva 2022 u Kataru zajedno sa selekcijama Belgije, Maroka i Kanade, odlučio je u petak ždrijeb u Dohi.

Hrvatska otvara prvenstvo s Marokancima 23. studenoga, pa slijedi dvoboj s Kanadom 27. studenoga, a u zadnjem kolu 1. prosinca igramo s Belgijom. Točne satnice i stadioni na kojem će igrati Hrvatska bit će poznati naknadno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetsko prvenstvo počinje 21. studenoga susretom Katara i Ekvadora, igrat će se na osam stadiona u pet katarskih gradova - Dohi, Lusailu, al-Wakrahu, al-Rayyanu i al-Khoru, a finalna utakmica je na rasporedu 18. prosinca.

Image
REAKCIJA NA ŽDRIJEB /

Dalić komentirao protivnike Vatrenih na Svjetskom prvenstvu. Izbornik otkrio koji je cilj i upozorio: 'Ne smijemo ih podcijeniti'

Image
REAKCIJA NA ŽDRIJEB /

Dalić komentirao protivnike Vatrenih na Svjetskom prvenstvu. Izbornik otkrio koji je cilj i upozorio: 'Ne smijemo ih podcijeniti'

Zbog iznimno visokih temperatura u Kataru tijekom ljetnih mjeseci, ovo Svjetsko prvenstvo održat će se od kraja studenog do sredine prosinca, što ga time čini prvim mundijalom u povijesti koje se neće održati u svibnju, lipnju ili srpnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, ovo je bio i prvi ždrijeb SP-a na kome nisu poznati svi sudionici s obzirom da se još traže tri reprezentacije, koje moraju u lipnju izboriti plasman kroz dodatne kvalifikacije.

Belgija teška, ali prohodna

E sada, svi se jamačno pitaju može li Hrvatska proći ovu skupinu, s kim to zapravo igra i koje su najveće opasnosti kod naših budućih protivnika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počnimo odmah od najjače momčadi skupine, Belgije. O njima ne treba puno, Hrvatska dobro poznaje ovu reprezentaciju i posljednji put je s njom odmjerila snage prošle godine u lipnju uoči početka Eura. Hrvatska je tada izgubila od Belgije s 1:0, ali nije bila nadigrana, štoviše, pružila je dobru partiju i pokazala Belgiji da im itekako može parirati.

Belgija je trenutno druga momčad svijeta prema FIFA-inoj rang-listi, za nju igraju neki od najboljih igrača svijeta, poput Thibauta Courtoisa, Kevina De Bruynea, Romelu Lukaku, Tielemansa, Carrasca, Mertensa... Svakako se tu mora istaknuti De Bruynea, koji je, ako je zdrav, vjerojatno najbolji veznjak svijeta i vrijedi 90 milijuna eura. Momčad igra uglavnom u formaciji 3-4-2-1, izbornik im je Roberto Martinez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv Hrvatske Belgijanci nikada nisu igrali na SP-u, ali povijest im je bogata. Hrvatska je tri puta slavila i tri puta gubila od Belgije, a odigrali su i dvije neriješene utakmice. Belgija je, ako se gleda renking prvi favorit skupine, i svakako je najteži protivnik za Vatrene, ali opet Hrvatska je doprvak i također obiluje zvijezdama i vrhunskim igračima, pa se tako ne može reći da su Belgijanci veliki favoriti za prvo mjesto u skupini.

Vahini Marokanci

Krenimo dalje. Nagazna mina ove skupine svakako će biti Maroko. Vodi ih legendarni Vahid Halilhodžić, bivši trener Dinama, koji odlično poznaje hrvatski nogomet, hrvatske nogometaše i mentalitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaha je imao dosta poteškoća s Marokom. Izbacio je dvije najveće zvijezde Hakima Ziyecha iz Chelseaja i Noussaira Mazaraouija iz Ajaxa, i navukao je golemi bijes javnosti i navijača. No, imao je podršku saveza, čak i marokanskog kralja i na kraju je izborio SP, nekako svima u inat.

Najveća zvijezda Maroka svakako je 70 milijuna eura vrijedni PSG-ov desni "wingbek" Achraf Hakimi. No, uz njega i trio iz Seville, vratar Bono, te napadački tandem Munir El Haddadi - Youssef En-Nesyri, koji vrijedi čak 35 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Halilhodžić je izuzetno nepredvidljiv trener i svakako će imati plan kako igrati i protiv Hrvatske i protiv ostalih reprezentacija. Vaha voli kombinirati sustave, koristi formacije s četvoricom u zadnjoj liniji, ali trenutno je na formaciji s trojicom, odnosno koristi 3-5-2 sistem. Hrvatska je s Marokom odigrala samo jednu jedinu utakmicu i to davne 1996. godine kada ih je vodio Ćiro Blažević. Odigrali smo neriješeno na prijateljskom kupu, ali smo na penale ipak slavili.

Kanada je autsajder, ali...

Na kraju dolazimo do Kanade. Kanada je autsajder skupine, ali dolazi na SP s golemim motivom, nepoznanica su i imaju nekoliko zanimljivih igrača. Ovo im je prvi Mundijal ikad, s Hrvatima nikada nisu igrali, ali predvodi ih vratar Crvene zvezde, Milan Borjan. Borjan je veoma kontroverzna persona, a o njemu već i pisali. No, puno opasnije igrače Kanada ima u polju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća zvijezda je Alphonso Davies iz Bayerna koji vrijedi čak 70 milijuna eura. Druga najveća zvijezda je i najskuplje prodani Kanađanin ikad, Jonathan Davis, igrač Lillea, koji je procijenjen na 50 milijuna eura. U veznom redu igra im i jedna ikona, Atiba Hutchinson, suigrač našeg Domagoja Vide iz Bešiktaša, a njemu je već 39 godina.

Kanada se može pohvaliti i nekim većim skalpovima, svladali su u kvalifikacijama SAD, tukli su i Meksiko, dakle obje znatno jače i kvalitetnije reprezentacije. Ali su skloni oscilacijama i znali su gubiti od ekipa poput Paname.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik im je Englez John Herdman, a preferira igrati i s četvoricom i s trojicom odozada, dakle sklon je mijenjanju sustava i prilagodljiv je. Momčad je to koja se uvelike oslanja na brzinu i eksplozivnost bočnih igrača, no za vjerovati je kako Hrvatska s njima neće imati previše problema, čak niti s drugom momčadi.

Bilo kako bilo, Hrvatska nije izvukla pretjerano tešku utakmicu, Belgija je težak, ali svakako nije nepobjediv protivnik, no izvukla je dvije naizgled slabije reprezentacije, no imat će i Marokanci i Kanađani golemi motiv i riječ je o dobro uređenim i uigranim momčadima s ponešto izvanserijskih igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo