'Svi su bili dopingirani, ali samo mene su uhvatili'

Hrvatsku, ali i svjetsku atletiku potresla je vijest da je europska prvakinja Sandra Perković bila pozitivna na dopinškom testu.

27.6.2011.
11:20
VOYO logo

Popis imena svih atletičara i atletičarki koji su se dopingirali u karijeri zaista je dugačak. U posljednjih nekoliko godina sve ih je manje jer su dopinške kontrole sve strože.

Prva velika dopinška afera bila je ona s Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine, kada je u utrci na 100 metara pobijedio Kanađanin Ben Johnson. No, zlato mu je oduzeto tri dana nakon što je optužen za doping. Kažnjen je doživotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi sudionici te finalne utrke bili su dopingirani, a samo sam ja uhvaćen. No, sve ću napisati u svojoj autobiografiji", rekao je Johnson tijekom nedavnog boravka u Splitu.

Zanimljivo je da su od sudionika te povijesne utrke poslije za doping bili optuženi Linford Christie, treći u utrci (nakon diskvalifikacije Johnsona srebrni) koji je nekoliko godina poslije uhvaćen u dopingu i pravomoćno kažnjen zabranom nastupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se Amerikanaca Carla Lewisa (drugi u utrci, poslije zlatni) te Dennisa Mitchella (u utrci četvrti, poslije brončani) tiče, 2003. godine je dr. Wade Exum iz Olimpijskog odbora SAD-a objavio kopije dokumenata s imenom 100 američkih sportaša koje je nacionalni savez otkrio u dopingu, među njima su bila i njihova, ali su bez obzira na to dobili dozvole za međunarodne nastupe.

Lewis je tijekom 1988. godine tri puta bio uhvaćen u korištenju nedopuštenih sredstava i to prilikom kvalifikacijskih natjecanja za sastav reprezentacije SAD-a na OI-ju, ali mu je nastup naknadno ipak odobren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka sprinterica Marion Jones priznala je 2007. pred TV auditorijem da je godinama uzimala nedopuštene steroide, kao i to da je lagala prilikom prve istrage. Međunarodna atletska federacija (IAAF) joj je zabranila nastupe tijekom dvije godine, a svi rezultati postignuti nakon 1. rujna 2000. godine su joj poništeni.

Antonio Pettigrew - član američke zlatne štafete 4x400 metara na OI-ju u Sydneyu priznao je da je uzimao doping, a zbog njega je bez zlatne medalje ostao legendarni Michael Johnson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Justin Gatlin - olimpijski pobjednik na 100 metara kažnjen je suspenzijom u trajanju od četiri godine nakon što je potvrđeno da je uzimao nedopušteni hormon testosteron.

Rashid Ramzi - olimpijski pobjednik na 1500 metara u Pekingu kažnjen je s dvije godine zabrane nastupa zbog korištenja dopinga. Bahreinu je donio prvo atletsko olimpijsko zlato u povijesti, ali mu je ono oduzeto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tatjana Lisenko - svjetskoj rekorderki u bacanju kladiva na dopinškoj kontroli u svibnju 2007. potvrđeno je da je uzimala preparate za blokiranje hormona.

Vezani članci:

arti-201106060166006 arti-201106040525006 arti-201105150175006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo