SLUČAJ GODINE / Novak Đoković je slobodan čovjek: Ali, ministar mu vizu može oduzeti u bilo kojem trenutku

Image
Foto: Profimedia

Nakon drame kakvu sportski svijet ne pamti, Novak Đoković slobodan je čovjek, ali ministar mu vizu može oduzeti u bilo kojem trenutku

10.1.2022.
11:45
Profimedia
VOYO logo

11.26 - "Novak Đoković nakon četiri dana pritvora napokon je postao slobodan čovjek u Australiji", javlja australski portal The Age.

Image
KAOS /

Svakakva srpska obilježja i neka druga na ulicama Melbournea: Policija morala smirivati razjarenu masu

Image
KAOS /

Svakakva srpska obilježja i neka druga na ulicama Melbournea: Policija morala smirivati razjarenu masu

Ministar za imigraciju Alex Hawke nije odlučio poništiti mu vizu u roku od četiri sata od oslobađajuće odluke suda kako bi tenisača zadržao u pritvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.15 - Počele su curiti informacije. Australski novinar Paul Sakkal i ostali australski mediji javljaju da ministar imigracija u Australiji Ethan Hawke nije donio odluku o deportaciji Novaka Đokovića. On će danas biti slobodan čovjek, ali mu deportacija prijeti u danima koji dolaze. Ministar i dalje ima pravo donijeti tu odluku.

11.07 - Guardian javlja kako su se ljudi okupili u ulici gdje se nalazi odvjetnički ured Novakovog odvjetnika u Collins Street. zatamljeni auto koji je izlazio iz ureda (nije poznato je li u njemu bio Đoković) bio je okružen mnoštvom i svi su uzvikivali "sloboda za Noleta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.52 - Ministar Hawke bi svoju odluku trebao objaviti do 11:15 minuta, javljaju australski mediji.

10.29 - Sky News javlja kako je Đoković ipak uhićen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.13 - "Novak nije uhićen", tvrde australski mediji kojima su to potvrdila navodno četiri izvora iz vlade i svijeta tenisa.  Ministar još uvijek odlučuje što napraviti s Novakom i njegovom vizom, tvrde The Age i The Sydney Morning Herald.

09. 21 - Američka novinarka Ksenija Pavlovic McAteer tvrdi da je Đoković uhapšen. Tvrdi da je to saznala od njegova oca Srđana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu vijest, koju su najprije javili mediji u Australiji, potvrdio je i brat srpskog tenisača Đorđe koji je u ponedjeljak ujutro gostovao na TV Prva. Čitav svijet prati zbivanja u Australiji...

"Besana noć za čitavu obitelj, prolazimo kroz teške trenutke. Novak je pokazao koliko je ustrajan i koliko vjeruje u ideale, izborio se i za sebe i cijeli svijet. S druge strane imamo sistem Australije, sudac je donio pravu odluku na osnovu činjenica, ali sada dobivamo informacije da je ministar unutrašnjih poslova iznad suda", počeo je Đorđe pa dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novak je upao u ozbiljan politički vrtlog, Australija je jako nesretna, žive u teškim uslovima u pandemiji i zaključani su. Ono što mi možemo napraviti s naše strane, da se angažiramo i pustimo ovu vijest da Novaka opet hoće zatvoriti. Trenutno se savjetujemo s odvjetnicima i press službom koji su sljedeći koraci. Novak je sada s odvjetnicima u prostorijama gdje su bili tijekom suđenja, razmišlja o svojim opcijama. Mislim da je ovo za vlasti bio jedan veliki poraz, izgubili su, a mislili su da mogu pobijediti cijeli sistem i Novaka."

09.00 - Rafael Nadal, veliki Novakov suparnik, prokomentirao je situaciju i odluku suda: "Sa sportske strane više bih volio da nije ovdje, ali sud je svoje rekao i nebitno je slažem li se ja ili ne sa Đokovićem po pitanju nekih stvari. Poštujem odluku suda", izjavio je Rafael Nadal za španjolske medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

08.57 - Reakcija na odluku suda stigla je i od Johna Isnera. On je na strani Đokovića i u njegovom bi idealnom scenariju Đoković trebao po deseti put osvojiti Australian Open i onda se više nikad ne vratiti ondje.

08.20 - Kontroverze oko odbijanja ulaska Novaka Đokovića mnogo su dublje od odbijene vize. Njegov se spor poklapa s porastom slučajeva Covid-19 u Australiji, jer se broj slučajeva za cijelu pandemiju brzo približava milijunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ukazuje na to da Đoković ne predstavlja veliki zdravstveni rizik za australsku javnost. No, za mnoge Australce, sjećanja na bolna zatvaranja granica i druga ograničenja pandemije ostaju svježa.

Dvije godine deseci tisuća Australaca nisu se mogli vratiti kući, nakon što su avioprijevoznici smanjili broj letova kako bi udovoljili vladinim ograničenjima o broju građana koji se vraćaju. Više o tome čitajte - OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

08.13 - Rasprava je u jednom trenutku bila nastavljena, a sudac Anthony Kelly potvrdio je da Novak Đoković nije u hotelu Park u kojem je bio zadržan, već sa svojim odvjetnicima na nepoznatoj lokaciji. CNN je donio zanimljive detalje saslušanja...

Na početku ročišta, Đokovićev odvjetnik, Nick Wood, pokušao je zatražiti više vremena -- ali ga je sudac srušio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih pet dana, sud se je sve radio "kako bi udovoljio ovim strankama na razne načine", izjavio je Kelly.

"Dogovorio sam se sinoć da osiguram da će vaš klijent danas biti s vama. Pretpostavljam da se to dogodilo, jesam li u pravu?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da", odgovorio je Wood.

"Dakle, gospodin Đoković je tu s vama?" Kelly je ponovno upitala - na što je Wood odgovorio: "Da, vaša visosti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije danas, sud je objavio nalog od nedjelje u kojem se kaže da će Đokoviću biti dopušteno da napusti hotel za svaki dan postupka, a zatim će biti vraćen nazad.

07.45 - Australski sudac Anthony Kelly odlučio je da nije bilo razloga za oduzimanje vize Novaku Đokoviću pri dolasku u Australiju. Srbin je, naime, došao u Melbourne zaigrati na Australian Openu kao branitelj naslova, a umjesto toga našao se u imigracijskom pritvoru u kojemu se nalazi još od srijede. Sud je sada naložio da se Đokovića pusti. Više o tome čitajte u priloženom linku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TIJEK SASLUŠANJA

Najbolji svjetski tenisač Novak Đoković već se četvrti dan nalazi ‘zarobljen’ u hotelu u napetom iščekivanju hoće li uspjeti pobiti odluku australske vlada da ga deportira iz zemlje zbog toga što nije cijepljen. Srpski tenisač u ponedjeljak će stati pred suca gdje će imati priliku iznijeti svoj slučaj i osporiti ukidanje vize te izboriti pravo na nastup na Australian Openu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je zanimljivo je to što će ovaj proces biti emitiran uživo. Suđenje počinje u ponoć po hrvatskom vremenu, a moći ćete ga gledati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, direktor turnira Craig Tiley stao je pred novinare i pojasnio svoje viđenje situacije i zašto je do ovoga došlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od početka govorimo da nam je prioritet sigurnost Australaca. Svatko tko dolazi ovdje mora biti odgovoran, zato smo donijeli odluku o cijepljenju. Tijekom US Opena je 50 posto tenisača bilo cijepljeno, sada je 97 posto i to je naša zasluga. Kada smo dali mogućnost medicinskog izuzeća došlo je do kontradiktornosti i lažnih informacija. Detaljne informacije i sve što smo znali rekli smo igračima i znali su koji su uvjeti da dođu u Australiju. Koja su cjepiva u pitanju koje prihvaćamo i ostalo. Bili smo blizu da se s vladom Viktorije dogovorimo oko medicinskog izuzeća i morali su igrači proći kroz dva panela"; kazao je te je upitan tko je kriv za ovo što se događa.

Pa, nitko nije kriv. Cijelo vrijeme su bile lažne informacije. Mi smo razgovarali sa svima i bili smo uvjereni da radimo pravu stvar. Svi koji dolaze moraju biti cijepljeni i to je tako. Ne mogu i neću nikoga kriviti. Znam što možemo i moramo napraviti. Hoće li Novak nastupiti na Australian Openu? Volio bih ga vidjeti da igra na turniru", završio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australian Open pratite na Eurosportu u sklopu PLAY Premium paketa.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo