NA CRNOJ LISTI MOO-a / Vanja Perišić u Pekingu trčala pod dopingom

Image

Vanja Perišić, hrvatska atletičarka koja je u Pekingu trčala na 800 metara, našla se na spisku sportaša koji su u Pekingu nastupili pod dopingom.

29.4.2009.
15:15
VOYO logo

ZAGREB - Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u utorak je sastavio spisak od sedmero sudionika pekinških Olimpijskih igara, koji su tijekom iznenadnih dopinških kontrola bili pozitivni na nedozvoljena sredstva, uglavnom na CERA-u, napredniju verziju krvnog dopinga EPO. Spisak je pod znakom tajnosti poslan matičnim olimpijskim odborima, a malo-pomalo počele su stizati informacije o imenima prokazanih.

Među njima se tako našla i hrvatska atletičarka Vanja Perišić, koja je u Pekingu trčala na 800 metara, ali je bila zaustavljena već u prvoj rundi kvalifikacija, stigavši 35. na cilj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz nju, na spisku MOO-a osvanuli su i grčka natjecateljica u brzom hodanju Athanasia Tsoumeleka, koja je još u Sydneyju osvojila zlato, a u Pekingu je na cilj stigla deveta.

Tu su i osvajač pekinškog zlata u utrci na 1.500 metara Rashid Ramzi iz Bahreina, osvajač srebra u cestovnom biciklizmu Talijan Davide Rebellin te njemački biciklist Stefan Schumacher.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor hrvatske atletske reprezentacije Siniša Ergotić kaže da u Atletskom savezu još nisu dobili službenu obavijest MOO-a, ali dodaje da je čuo kako je Vanja Perišić pozitivna. "S obzirom da se radi o Olimpijskim igrama pretpostavljam da će MOO najprije o tome obavijestiti Hrvatski olimpijski odbor, koji će onda tu informaciju proslijediti do nas. Mi ćemo tek tada razmotriti situaciju i zauzeti stav", rekao je Ergotić.

Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Josip Čop kazao je pak da je iz sjedišta MOO-a stigao dopis kojeg je potpisao Jacques Rogge osobno i u kojemu stoji da je Vanja Perišić bila pozitivna na pekinškoj Olimpijadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o A-testu, poslije kojega slijedi obvezan B-test. Tek ako i B-test potvrdi postojanje dopinga mi ćemo reagirati po propisima, jer nas na to obvezuje i MOO, ali ja nisam za to da se prijevremeno optužuje sportaša. Tom problemu moramo prići krajnje ozbiljno jer mi u HOO-u imamo iskustva. Podsjetio bih da je naš plivač Marko Strahija čak i bio suspendiran dvije godine, da bi se naknadno ustanovilo da je bolestan i da nije uzimao doping nego lijekove. Zato oprezno s takvim informacijama i sačekajmo svi skupa rezultate B-testa", zaključio je glavni tajni HOO-a Josip Čop.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo