KAOSOM PROTIV REDA, INSPIRACIJOM PROTIV SUSTAVA: / Evo zašto je Hrvatska najgori mogući protivnik za Španjolsku

Image
Foto: AFP

Susret Hrvatske i Španjolske na Maksimiru predstavljao je susret dvaju oprečnih pristupa nogometu

16.11.2018.
12:46
AFP
VOYO logo

"Oni su počeli vrlo snažno, a mi smo imali dosta problema u prvom poluvremenu, pogotovo u prvih nekoliko minuta". Riječi su to Sergija Busquetsa, španjolske šestice i najboljeg zadnjeg veznog na svijetu, nakon poraza od Hrvatske u posljednjoj utakmici Furije u Ligi nacija. Ali, ruku na srce, mogli biste se zakleti da je veznjak Barcelone jednostavno ponovio ono što je bilo na umu svakog navijača i navijačice, komentatora i novinara u Španjolskoj.

Španjolska je u svoje četiri utakmice od Hrvatske i Engleske primila sedam pogodaka, što je jednaka brojka kao i u njihovih posljednjih 16 kvalifikacijskih utakmica za Svjetsko prvenstvo. Tri su primili u prvih 30 minuta u Sevilli, kada su ih Englezi rastavili direktnim loptama i snažnim presingom, a još tri od Hrvatske u drugom poluvremenu na Maksimiru. I u Sevilli, kao i u Zagrebu, slike su bile slične – intenzivan pritisak na španjolsku obranu, brze lopte iza linija, dugonogi Busquets u očajničkom pokušaju da zatvori prostor kojim haraju Sterling ili Rebić, Rashford ili Perišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, uz svu onu fanfaru da je Enriqueova Španjolska drugačija, čvršća, direktnija i manje delikatna od one koja je u tako anemičnoj maniri izletjela sa Svjetskog prvenstva, stare boljke nikad nisu bile vidljivije. Istina, Španjolci imaju najbolje vezne igrače svijeta. Istina, kontroliraju utakmice. Ali, ako je suditi po njihovim nastupima u Ligi nacija, Furija je delikatan stroj koji puca pod pritiskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zaista, unatoč tome što je tih prvih 20 minuta u Elcheu, prije nego je Marco Asensio pogodio za 1-0 i otvorio vrata poplavi, uvelike razvikano u hrvatskim medijima – čak i tada se Španjolska teško nosila s kontinuiranim pritiskom hrvatskih reprezentativaca. Luis Enrique nije nogometni ideolog poput Julena Lopeteguija, ali čak niti on se nije usudio promijeniti temelje na kojima je Španjolska izgradila svoj nogometni identitet u posljednjem desetljeću – iznošenje lopte iz posljednje linije, posjed i presing.

I upravo je ovakva Hrvatska – mentalno jaka, fizički jaka, kondicijski neumorna – najgori mogući protivnik Furije koja se i dalje nalazi u raskoraku između teorije svojih nogometnih postulata i prakse njenog djelovanja na terenu. Utakmica na Maksimiru je odlučena u posljednjim trenucima, ali Hrvatska nije nezasluženo pobijedila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na neki način, bila je to pobjeda koja je u sebi sadržavala sve karakteristike momčadi Zlatka Dalića. Pogoci su došli nakon (isforsiranih) pogrešaka španjolske obrane, a ne izrađenih akcija, a u hrvatskoj igri nije bilo plana, sustava ili održivog pristupa izgradnji igre. Međutim, možda ga niti ne treba biti. Ako smo išta naučili o ovoj momčadi Hrvatske onda je to da najbolje igra u trenucima najvećeg kaosa – da ne mari za sistemom nego uživa u improvizaciji, ključnim trenucima kada se utakmica lomi. Karakteristike ove reprezentacije su intenzitet, snaga, inspiracija, nemogućnost pristajanja na poraz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav protiv improvizacije

Pitanje koje se postavlja glasi, naravno - je li takvo stanje stvari održivo? Može li Zlatko Dalić nastaviti radovati naciju naviknutu na trijumfe bez jasnog dugoročnog plana, bez jasne ideje što očekuje od svojih igrača i postupaka pomoću kojih oni to mogu izvršiti? Odgovor je gotovo sigurno negativan. Ali, ako će nam ovaj pristup pružiti još nezaboravnih trenutaka poput onog jučerašnjeg u Zagrebu, hoće li se itko pobuniti?

Drugim riječima, susret Hrvatske i Španjolske je susret kaosa i reda, sustava i improvizacije, plana i trenutka. U Elcheu, kada je Španjolski stroj radio kao podmazan, to je rezultiralo katastrofom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu se sustav raspao, a trijumf hrvatskog inspiriranog kaosa utjelovljen je na za njega najindikativniji način – pogotkom koji je postigao stoper, igrajući kao bek, u posljednjim sekundama utakmice.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo