NIZOZEMSKA - HRVATSKA 32-27 / 'Hrvatska tragedija' u Eindhovenu, Perkovac debitirao porazom: Nizozemci su nas razbili i ostvarili povijesnu pobjedu protiv nekad moćne Hrvatske

Image
Foto: Igor Soban/Pixsell

Nizozemci su nas razbili u Eindhovenu u prvoj kvalifikacijskoj utakmici za EP. Goran Perkovac debitirao na klupi Hrvatske porazom

8.3.2023.
21:04
Igor Soban/Pixsell
VOYO logo

Kvalifikacije za EP

Eindhoven

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemska - Hrvatska 32-27

Bila je ovo hrvatska tragedija u Eindhovenu, a Goran Perkovac se nije proslavio u svojoj prvoj utakmici na klupi Hrvatske kao izbornik. U 3. kolu skupine 5 kvalifikacija za Europsko prvenstvo iduće godine nizozemski rukometaši su u srijedu na domaćem terenu, u Eindhovenu, svladali Hrvatsku 32-27 (15-13). Bio je ovo prvi poraz naših rukometaša u srazu s Nizozemcima, odnosno povijesno slavlje domaćih rukometaša...

Image
MIRZA DŽOMBA /

Prvi mačići se u vodu bacaju: 'Nismo očekivali čarobni štapić. Sve što nam se događalo nije bila slučajnost nego realnost i jedva čekam da se vratimo'

Image
MIRZA DŽOMBA /

Prvi mačići se u vodu bacaju: 'Nismo očekivali čarobni štapić. Sve što nam se događalo nije bila slučajnost nego realnost i jedva čekam da se vratimo'

Utakmica je odlučena u uvodnom dijelu drugog poluvremena kada je Nizozemska pobjegla na sedam golova prednosti što do kraja Hrvatska nije mogla dostići. U reprezentaciji Hrvatske po četiri pogotka su dali Manuel Štrlek, Igor Karačić i Tin Lučin. Filip Glavaš i Luka Lovre Klarica su postigli po tri, a po dva Duvnjak, Šarac i Mandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kay Smits zabio 8, Luc Steins dodao 6

Na drugoj strani odličnu je utakmicu odigrao Kay Smits koji je postigao osam golova, dok je Luc Steins dodao šest.

U uvodnom dijelu utakmice trajala je ravnopravna i vrlo izjednačena borba u kojoj se, cijelo vrijeme, igralo pogodak za pogodak. Prvi su nešto veću prednost stvorili Nizozemci koji su na polovici prvog dijela poveli 8-5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je relativno brzo uhvatila priključak i pred sam kraj prvog dijela imala 13-13, ali se na odmor ipak otišlo uz prednost Nizozemske i to od dva pogotka (15-13). Kako su Nizozemci okončali prvi dio još su žešće otvorili nastavak susreta te su nizom 6-1 poveli s velikih 21-14.

Iznimno razigrani nizozemski rukometaši tada su prelomili utakmicu. Sredinom drugog dijela Hrvatska je napokon posložila obranu, ali se i dalje napadački mučila. No, deset minuta prije kraja došla je na 21-24, ali snage ni vremena za preokret nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi uzvratu u nedjelju u Osijeku

Prije poraza u Eindhovenu Hrvatska je u Varaždinu svladala Grčku 33-25, dok je potom bila bolja i od Belgije u gostima 30-27. Trenutačno su na vrhu ljestvice Hrvatska i Nizozemska sa po četiri boda.

Iduću utakmicu ove skupine Hrvatska igra u nedjelju protiv Osijeka, a suparnik će opet biti Nizozemska. Dvoboj počinje u 20.15 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje prolaze dvije najbolje reprezentacije svake skupine, kao i četiri najbolje trećeplasirane momčadi.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo, skupina 5 (3. kolo):

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemska - Hrvatska 32-27 (15-13)

Belgija - Grčka (20.10 sati)Ljestvica: 1.Hrvatska 3 2 0 1 90-84 4 2.Nizozemska 3 2 0 1 85-83 4 3.Grčka 2 1 0 1 57-61 2 4.Belgija 2 0 0 2 51-55 0

Tekst se nastavlja ispod oglasa

60' - Gotova je utakmica. Debi Gorana Perkovca na izborničkoj klupi Hrvatske završio je porazom.

57 - Benth Hamen minira sve, -5 - 31-26.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

55' - Novi gol Nizozemaca za velikih +5.

53' - Manuel Štrlek zabija 4 gol za 26-23.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50' - Prepolivili smo zaostatak. 24-21.

47' - Kako brani Kuzmanović, ima 6 obrana. Ubija na golu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

44 - Tin Lučin za -5. Imamo seriju 2-0. Dominik Kuzmanović je skinuo dva udarca i odmah je bolje, ali mora još bolje!

41' - Ne ide ni Tina Lučina, pred porazom smo. Vrijeme dramatično radi protiv nas a napretka u igri u Eindhovenu nema na vidiku. Nema ni općenito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

40' - Zabili smo samo dva gola u nastavku. Strašno loše. Nizozemci nisu mačji kašalj, niti malo.

35.52 - Ide vrijeme, ne ide prema boljem naša igra. Ovo je tragedija od igre Hrvatske. Naši kružni napadači ne dolaze do izražaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

32' - Jao, jao, jao... Gubimo -4 - 17-13.

31' - Idemo u nastavak. Prvu loptu imaju Nizozemci. I odmah zabijaju za +3. - 16-13.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

30' - Završilo je prvo poluvrijeme. Ne treba očajavati ali treba reći kako nije ovo bilo dobro. Marin Šego svojim obranama gurnuo je momčad Hrvatske u priliku da povežemo redove ali to nismo uspjeli.

27.00 - Tooooo, konačno smo izjednačili. 13-13.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

24.36 - David Mandić postiže gol za 12-11 Nizozemaca.

24 - Marin Šego skinuo je još jedan pokušaj. Šego je odličan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22.55 - Malo vas je, malo vas je p*****e - skandiraju hrvatski navijači.

19.40 - Šteta... Prvo je Šego sjajno skinuo ali lopta se vratila u ruke domaćih igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18.43 - Brzopleti Nizozemci. Imamo napad za izjednačenje. Bart Ravensbergen nam stvara probleme, ima jedno 4 do 5 obrana već.

18.29 - Bravo Igore Karačiću, napravili smo 2-0 seriju. 9-8.

17.54 - Maaaariiiin Šeeeego, druga obrana.

17.28 - Igor Karačić smanjuje na -2 - 9-7. Nismo dobri nikako.

15.14 - Josip Šarac vraća nas na -2 - 8-6.

15' - Nizozemci su na +3. Ovo je najveće vodstvo na utakmici za domaće rukometaše. Nije dobro, nismo uigrani baš u napadu a u obrani propusni. Stali smo u napadu i mučimo se.

11.52 - 6-4 za Nizozemsku. Po drugi put plus dva za domaćina - bilo je i 2-0. Šteta, Hrvatska je dobila igrača više, Bart Ravensbergen obranio je Karačiću, a domaćin ide na +2.

11.21 - Igor Karačić htio je zabiti vrlo brzo, prebzo ali obrana nizozemskog golmana. Bart Ravensbergen je u formi.

08.38 - Šteta, Nizozemska zabija nakon jedne brzoplete reakcije naših u kojoj smo Filipa Glavaša natjerali da se baca za loptom. Nije ju uspio spasiti i Nizozemci su brzo pogodili.

07.36 - Toooo, prva obrana Marina Šege. Idemo po gol! Imamo šansu za +2, po prvi put u utakmici.

06.57 - Josip Šarac zabija vrlo efektno - 3-4 je za Hrvatsku.

05.24 - Nakon loše reakcije Štrleka u napadu u kojem se zabio u suparničkog igrača i pao na tlo, Nizozemci su isto promašili.

04.36 - Na krilima su Štrek i Glavaš.

03.19 - Stepančić je zabio gol za Hrvatsku nakon 3 godine.

02.46 - Brzi golovi i Hrvata - Prvo je poentirao Duvnjak pa onda Glavaš iz kontre. To je to, idemo ih samljeti odmah na startu!

2' - Bobi Shagen zabija za 2-0. Nije dobro počelo, ali nije drama. Dva brza gola domaćina.

1' - Nakon neupješnog napada Hrvatske, brzi prvi gol Nizozemaca.

19.32 - Počela je utakmica. Sretno Hrvatska!

19.31 - Minuta šutnje.

19.28 - Na redu je himna Nizozemske.

19.27 - Ustanite dame i gospodo, svira se Lijepa naša.

Hrvatska rukometna reprezentacija u srijedu (19.30) protiv Nizozemske u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo igra prvu utakmicu pod vodstvom novog izbornika Gorana Perkovca.

Naravno da je RTL televizija uz naše rukometaše i da ćete ovu utakmicu moći gledati na drugom programu RTL-a.

Inače, Nizozemska je izuzetno neugodna reprezentacija koja nam je zadala probleme u posljednjoj utakmici na EP-u u Mađarskoj 2022.

Stoga, naši su rukometaši itekako shvatili ozbiljno ovu utakmicu u kojoj je pobjeda imperativ. Jer, ovo je novi početak za hrvatsku rukometnu reprezentaciju koja je posljednjih 4 natjecanja, ako računamo i kvalifikacijski turnir za OI u Tokiju - podbacila! Početak je izuzetno bitan, svaki, jer daje sigurnost i samopouzdanje i usmjerava daljnji tijek natjecanja, bez obzira što se u ovom slučaju ne radi o turnirskom sistemu.

Nažalost, kao i mnogo puta do sada, s osnovnog popisa od 20 igrača koji je objavljen prije dva tjedna, otpali su Marin Šipić (ozljeda) i Luka Cindrić (bolest).

Izbornik je stoga s liste pričuva odlučio pozvati Nikolu Grahovca pa će tako na put s 19 igrača. Na popisu je nekoliko povratnika u reprezentaciju nakon dugog izbivanja. Tu su Manuel Štrlek, Luka Stepančić, Ilija Brozović, mladi Mateo Maraš  i po prvi put, Mario Šoštarić, koji je stekao pravo igranja za hrvatsku reprezentaciju.  

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo